Masło i margaryna - charakterystyka, tłuszcze w kuchni

Masło to źródło witaminy A, D i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera jednak sporą ilość cholesterolu. Z kolei margaryna – choć zawiera tłuszcze trans jest lżejsza. Co więc wybrać? Masło czy margarynę?

Masło i margaryna to podstawowe składniki w naszej kuchniMasło i margaryna to podstawowe składniki w naszej kuchni
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Wiele osób zastanawia się, co jest zdrowsze: masło czy margaryna? Zwolennicy margaryny przekonują, że jest lżejsza i można ją stosować, będąc na diecie. Z kolei miłośnicy masła podkreślają jego rolę w rozpuszczaniu witamin. Zarówno masło, jak i margaryna są znane również od nie najlepszej strony, dlatego w przypadku tych tłuszczów wybór jest poniekąd kwestią zdecydowania się na „mniejsze zło”. Czym różni się masło od margaryny i który z tych produktów warto stosować w kuchni?

Masło i margaryna - charakterystyka tłuszczów

Pod względem odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne – w łyżeczce masła lub margaryny znajduje się około 4 gramów tłuszczu oraz 35 kalorii. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego bogatym w zatykający naczynia krwionośne tłuszcz nasycony oraz cholesterol, który zwiększa ryzyko choroby serca oraz udaru. Z drugiej jednak strony masło jest dobrym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A, D, E oraz K. Dla kontrastu, margaryna powstaje z oleju roślinnego, zawiera mało tłuszczów nasyconych i nie ma w niej cholesterolu. Jednak ze względu na fakt, że w procesie produkcji margaryny płynny olej roślinny jest utwardzany, znajduje się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą poziom „złego” cholesterolu i obniżają poziom „dobrego”, który stanowi ochronę przed gromadzeniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone.

Obecnie coraz bardziej popularne są lekkie margaryny o minimalnej lub zerowej zawartości tłuszczów trans. Są one dużo zdrowsze niż tradycyjne masło lub margaryna, ale z powodu niskiej zawartości tłuszczu nie nadają się do gotowania i pieczenia.

Masło i margaryna - tłuszcze w kuchni

Specjaliści od żywienia zalecają korzystanie z oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego podczas gotowania. Natomiast do pieczenia najlepsze jest zwykłe masło lub margaryna, ponieważ tłuszcze te przyczyniają się do lepszej tekstury dań i poprawiają walory smakowe. Margaryny o minimalnej zawartości tłuszczów trans mają zwykle postać półpłynną, dlatego nie sposób zastąpić nimi masła lub margaryny podczas przygotowania potraw, które wymagają użycia tłuszczu w postaci stałej. Płynne tłuszcze reagują inaczej niż tłuszcze stałe w kontakcie z różnymi produktami. Oleje są zwykle niewskazane do wyrabiania ciast, choć sprawdzają się w przypadku muffinów. Robiąc ciasto, zamiast masła i margaryny można użyć owocowego purée, kwaśnej śmietany lub jogurtu, ale wiąże się to zwykle z obniżeniem jakości wypieku, który staje się bardziej gęsty. Mimo zawartości szkodliwych dla organizmu człowieka tłuszczów, masło i margaryna są powszechnie stosowane. Opracowanie zdrowszej alternatywy w postaci margaryny o minimalnej lub zerowej zawartości tłuszczów trans nie rozwiązało problemu, ponieważ produkt ten nie sprawdza się w gotowaniu i pieczeniu. Wygląda więc na to, że nie sposób zupełnie zrezygnować z masła i margaryny, a wybór pomiędzy tymi produktami pozostaje kwestią osobistych preferencji.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka