Śledź - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, kaloryczność

Śledź nie traci na popularności. Pomimo, że w naszych sklepach pojawia się coraz więcej gatunków ryb, Polacy w dalszym ciągu sięgają po śledzia. Jakie właściwości ma ma ta ryba i co sprawia, że tak ją lubimy? Czy śledź jest kaloryczny?

Śledź to ryba bezpieczna dla kobiet w ciąży.Śledź to ryba bezpieczna dla kobiet w ciąży.
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Paula Komendarczuk

Gatunki śledzia

Śledź jest rybą z rodziny śledziowatych. Możemy wyróżnić kilka gatunków śledzia:

  • śledź oceaniczny,
  • śledź pacyficzny,
  • śledź obły,
  • śledź patagoński,
  • złotośledź.

W Polsce najbardziej popularny jest śledź bałtycki, jest on podgatunkiem śledzia atlantyckiego i występuje w wschodniej części Morza Bałtyckiego.

Śledź i dorsz mogą zapobiegać chorobie Parkinsona

Wartości odżywcze śledzia

Śledź jest ryba tłustą, ale mało kaloryczną. 100 g świeżej ryby to tylko 160 kalorii. Śledź jest bardzo dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. W jego składzie znajduje się również:

  • kwas omega-3,
  • witamina A,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • żelazo,
  • jod,
  • cynk.

Właściwości śledzia

Zdrowotne właściwości śledzia są bardzo liczne. Działa bardzo dobrze na skórę i wzrok, dzięki niemu kości są mocniejsze.

Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na podukcję serotoniny, dzięki temu czujemy się lepiej i mamy lepszy humor.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają nasz metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może przeciwdziałać nowotworom.

Ponadto, ryby w diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność, choroby skóry i choroby układu krążenia. Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich, takich jak rtęć, dlatego też mogą spożywać je kobiety w ciąży. Co ciekawe, ta ryba pozytywnie wpływa na rozwój dziecka i chroni przed przedwczesnym porodem.

Zastosowanie śledzia w kuchni

Śledź może być przygotowany na wiele sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem.

Można polać go śmietaną, olejem lub occtem. Warto śledzia dodać także do past i wykorzystać do przygotowania rybnego tatara. Zdecydowanie najsmaczniejsze śledzie są te świeże, kupowane prosto z rybackiego kutra. Jeżeli mamy taką możliwość koniecznie spróbujmy tej ryby w różnym wydaniu, także po usmażeniu.

Ile kalorii ma surowy śledź rzeczny?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 79 g (1 filet)
Wartość energetyczna98,0 kcal77,4 kcal
Białko18,99 g15,00 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz1,91 g1,51 g
Tłuszcze nasycone0,42 g0,33 g
Tłuszcze jednonienasycone0,47 g0,37 g
Tłuszcze wielonienasycone0,61 g0,48 g
Cholesterol50,0 mg39,5 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów15,00 µg11,85 µg
Witamina B1 - tiamina0,09 mg0,07 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,10 mg0,08 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,51 mg1,98 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,75 mg0,59 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,30 mg0,24 mg
Witamina B9 - kwas foliowy15,00 µg11,85 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina1,00 µg0,79 µg
Witamina A100 i.u.79,0 i.u.
Witamina A30,0 µg RAE23,7 µg RAE
Retinol30,0 µg23,7 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń12,00 mg9,48 mg
Żelazo0,40 mg0,32 mg
Magnez17,00 mg13,43 mg
Fosfor152 mg120 mg
Potas354 mg280 mg
Sód55,0 mg43,5 mg
Cynk0,37 mg0,29 mg
Miedź0,07 mg0,06 mg
Mangan0,07 mg0,05 mg
Selen12,60 µg9,95 µg
Woda78,9 g62,4 g

Składniki odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego

Ikra ze śledzia pacyficznego w 100 gramach posiada wartość energetyczną 74,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 9,60 g białka,
  • 4,47 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Ikra ze śledzia pacyficznego ma w 100 g 1,93 g tłuszczów, w tym:

  • 0,43 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,42 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,71 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 40,0 mg cholesterolu.

Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma witaminy?

Ikra ze śledzia pacyficznego to produkt zawierający 0,60 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Ikra ze śledzia pacyficznego zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,10 mg witaminy B1,
  • 0,12 mg witaminy B2,
  • 1,80 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0 mg witaminy B5,
  • 0 mg witaminy B6,
  • 0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Ikra ze śledzia pacyficznego ma w sobie:

  • 19,00 mg wapnia,
  • 2,70 mg żelaza,
  • 0 mg magnezu,
  • 0 mg fosforu,
  • 0 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 61,0 mg sodu, 0 mg cynku,0 mg miedzi, 0 mg manganu i 0 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 14 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna74,0 kcal10,36 kcal
Białko9,60 g1,34 g
Węglowodany4,47 g0,63 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz1,93 g0,27 g
Tłuszcze nasycone0,43 g0,06 g
Tłuszcze jednonienasycone0,42 g0,06 g
Tłuszcze wielonienasycone0,71 g0,10 g
Cholesterol40,0 mg5,60 mg
Witamina C0,60 mg0,08 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,10 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,12 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,80 mg0,25 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A57,0 i.u.7,98 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń19,00 mg2,66 mg
Żelazo2,70 mg0,38 mg
Magnez0 mg0 mg
Fosfor0 mg0 mg
Potas0 mg0 mg
Sód61,0 mg8,54 mg
Cynk0 mg0 mg
Miedź0 mg0 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen0 µg0 µg
Woda81,2 g11,37 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka