Śledź - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, kaloryczność
Śledź nie traci na popularności. Pomimo, że w naszych sklepach pojawia się coraz więcej gatunków ryb, Polacy w dalszym ciągu sięgają po śledzia. Jakie właściwości ma ma ta ryba i co sprawia, że tak ją lubimy? Czy śledź jest kaloryczny?
W tym artykule:
- Gatunki śledzia
- Śledź i dorsz mogą zapobiegać chorobie Parkinsona
- Wartości odżywcze śledzia
- Właściwości śledzia
- Zastosowanie śledzia w kuchni
- Ile kalorii ma surowy śledź rzeczny?
- Składniki odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego
- Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma witaminy?
- Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- Kalorie i wartości odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego
Gatunki śledzia
Śledź jest rybą z rodziny śledziowatych. Możemy wyróżnić kilka gatunków śledzia:
- śledź oceaniczny,
- śledź pacyficzny,
- śledź obły,
- śledź patagoński,
- złotośledź.
W Polsce najbardziej popularny jest śledź bałtycki, jest on podgatunkiem śledzia atlantyckiego i występuje w wschodniej części Morza Bałtyckiego.
Śledź i dorsz mogą zapobiegać chorobie Parkinsona
Wartości odżywcze śledzia
Śledź jest ryba tłustą, ale mało kaloryczną. 100 g świeżej ryby to tylko 160 kalorii. Śledź jest bardzo dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. W jego składzie znajduje się również:
- kwas omega-3,
- witamina A,
- witamina D,
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- jod,
- cynk.
Właściwości śledzia
Zdrowotne właściwości śledzia są bardzo liczne. Działa bardzo dobrze na skórę i wzrok, dzięki niemu kości są mocniejsze.
Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na podukcję serotoniny, dzięki temu czujemy się lepiej i mamy lepszy humor.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają nasz metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może przeciwdziałać nowotworom.
Ponadto, ryby w diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność, choroby skóry i choroby układu krążenia. Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich, takich jak rtęć, dlatego też mogą spożywać je kobiety w ciąży. Co ciekawe, ta ryba pozytywnie wpływa na rozwój dziecka i chroni przed przedwczesnym porodem.
Zastosowanie śledzia w kuchni
Śledź może być przygotowany na wiele sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem.
Można polać go śmietaną, olejem lub occtem. Warto śledzia dodać także do past i wykorzystać do przygotowania rybnego tatara. Zdecydowanie najsmaczniejsze śledzie są te świeże, kupowane prosto z rybackiego kutra. Jeżeli mamy taką możliwość koniecznie spróbujmy tej ryby w różnym wydaniu, także po usmażeniu.
Ile kalorii ma surowy śledź rzeczny?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 79 g (1 filet) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 98,0 kcal | 77,4 kcal |
| Białko | 18,99 g | 15,00 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 1,91 g | 1,51 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,42 g | 0,33 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,47 g | 0,37 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,61 g | 0,48 g |
| Cholesterol | 50,0 mg | 39,5 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 15,00 µg | 11,85 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,09 mg | 0,07 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,10 mg | 0,08 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,51 mg | 1,98 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,75 mg | 0,59 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,30 mg | 0,24 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 15,00 µg | 11,85 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,00 µg | 0,79 µg |
| Witamina A | 100 i.u. | 79,0 i.u. |
| Witamina A | 30,0 µg RAE | 23,7 µg RAE |
| Retinol | 30,0 µg | 23,7 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 12,00 mg | 9,48 mg |
| Żelazo | 0,40 mg | 0,32 mg |
| Magnez | 17,00 mg | 13,43 mg |
| Fosfor | 152 mg | 120 mg |
| Potas | 354 mg | 280 mg |
| Sód | 55,0 mg | 43,5 mg |
| Cynk | 0,37 mg | 0,29 mg |
| Miedź | 0,07 mg | 0,06 mg |
| Mangan | 0,07 mg | 0,05 mg |
| Selen | 12,60 µg | 9,95 µg |
| Woda | 78,9 g | 62,4 g |
Składniki odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego
Ikra ze śledzia pacyficznego w 100 gramach posiada wartość energetyczną 74,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 9,60 g białka,
- 4,47 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ikra ze śledzia pacyficznego ma w 100 g 1,93 g tłuszczów, w tym:
- 0,43 g tłuszczów nasyconych,
- 0,42 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,71 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 40,0 mg cholesterolu.
Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma witaminy?
Ikra ze śledzia pacyficznego to produkt zawierający 0,60 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Ikra ze śledzia pacyficznego zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,10 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 1,80 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0 mg witaminy B5,
- 0 mg witaminy B6,
- 0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ikra ze śledzia pacyficznego ma w sobie:
- 19,00 mg wapnia,
- 2,70 mg żelaza,
- 0 mg magnezu,
- 0 mg fosforu,
- 0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 61,0 mg sodu, 0 mg cynku,0 mg miedzi, 0 mg manganu i 0 µg selenu.
Kalorie i wartości odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.