Mięso mielone. Sprawdź, jak wybrać najlepsze
1 z 9Czym jest mięso mielone?
Nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa mielonego. Jak nie wpaść w pułapkę i nie kupić szkodliwej dla nas porcji? Składniki wiążące, skórki i odpady mięsne – nie brzmi to apetycznie.
Jak podaje definicja z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego, mięso mielone to masa, która zawiera w sobie zmielone, posiekane lub rozdrobnione na części mięso bez kości i w jego składzie znajduje się mniej niż 1 proc. soli.
Najbezpieczniej jest przygotować taką mieszankę samodzielnie – wiemy, co się w niej znajduje i czy jest odpowiednio świeża. Jednak z powodu braku czasu i braku odpowiedniego sprzętu udajemy się do sklepu po pakowane mięso.
Podpowiadamy, co zrobić, aby wybrać pełnowartościowe paczkowane mięso mielone.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Co oznaczają białe prążki na mięsie kurzym?