Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
1 z 6Najzdrowszy rodzaj mięsa
Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci, ale także dietetycy. I choć zdania są podzielone, to jednak w ścisłej czołówce znajduje się drób i dziczyzna. Jakie wartości odżywcze mają poszczególne rodzaje mięsa i jaki rodzaj wybrać, aby zadbać o swoje zdrowie? Zapytaliśmy o to dietetyk Joannę Choińską. - Jednym z najzdrowszych mięs jest drób, który zawiera wiele cennych dla zdrowia minerałów: magnez (niezbędny w walce ze stresem, alergiami czy stanem zapalnym), fosfor (odpowiedzialny za gospodarkę wodną organizmu) i potas (poprawiający pracę nerek, ciśnienie krwi, gospodarkę wodną i wchłanianie substancji odżywczych). Drób jest również źródłem żelaza, które jest bardzo ważne w aspekcie immunologii i cynku, który, jak się okazuje jest odpowiedzialny za zdolności odczuwania smaku.