2 z 6Drób, ale jaki?
_–__ Z drobiu szczególnie polecam indyka. Jest rodzajem mięsa niskokalorycznego (100 g piersi to zaledwie 84 kcal) i łatwiej trawionego – zawiera stosunkowo mało tłuszczu, dzięki czemu polecany jest osobom mającym problem z cholesterolem. Jest również źródłem wartościowego białka, dobrze przyswajanego przez organizm (ok. 24 proc. białka w piersi), ponadto zawiera dużo magnezu, fosforu, potasu, żelaza oraz cynku._ Mięso indycze jest źródłem witamin z grupy B, w tym B12, mającej znaczący udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ten rodzaj mięsa zalecany jest szerokiej grupie osób – od dzieci, przez kobiety ciężarne, po osoby starsze, ludzi odchudzających się i aktywnych fizycznie. Najlepszym wyborem jest „swojski indyk”, z chowu naturalnego, jednak jest trudny do zdobycia. W typowym sklepie, mając dylemat między kurczakiem a indykiem, lepiej wybrać indyka. Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami, ponieważ jest na nie dużo bardziej wrażliwe _–___ dodaje dietetyk Joanna Choińska.