3 z 6Gęś
Mimo że gęsina nie należy do najchudszych mięs (zawiera bowiem w 100 g prawie 340 kcal, 14,1 g białka i 31,8 g tłuszczy), to jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Mięso z gęsi zawiera w sobie duże ilości łatwo przyswajalnych minerałów: żelaza, cynku i fosforu, dzięki czemu polecane jest osobom o słabej odporności. Ponadto włączenie gęsiny do menu poleca się pacjentom w okresie rekonwalescencji po zabiegu. Gęsina zawiera w sobie niacynę pomocną w zwalczaniu grzybic, a także witaminy A, E i całą grupę witamin z grupy B.
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. W Niemczech polska gęś uznawana jest za rarytas, podczas gdy w naszym kraju spożycie gęsiny wynosi zaledwie ok. 1400 ton rocznie. Warto włączyć ją do diety, zwłaszcza że – jak zapewniają kucharze – pomysłów na dania z gęsi jest mnóstwo.