4 z 6Królik
O cennych dla zdrowia właściwościach królika mówi się zbyt mało. Świadczy o tym chociażby fakt, że średnie spożycie mięsa króliczego w Polsce wynosi 0,5 kg rocznie na jednego mieszkańca. A szkoda, ponieważ królik należy do grupy mięs chudych, lekkostrawnych, delikatnych i bardzo smacznych.
Ugotowane mięso królicze zawiera 114 kcal na 100 g. Dodatkowym walorem jest wysoka przyswajalność przez organizm białka pochodzącego z tego rodzaju mięsa – 90 proc. Dla porównania – z mięsa wołowego przyswajamy zaledwie 60 proc. białka. Oprócz cennych dla zdrowia minerałów: żelaza, wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B, królik jest bogatym źródłem kwasu linolenowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycę, zawał, nadciśnienie i arytmię serca. Korzystnie wpływa również na pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację.