5 z 6Co z czerwonym mięsem?
Mięso czerwone uważane jest za pozbawione większych wartości odżywczych, wiele osób sądzi, że jest niezdrowe. Nic bardziej mylnego! Czerwone mięso zawiera duże ilości żelaza i witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje w szczególności cielęcina, a więc mięso z cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy.
Cielęcina jest niskokaloryczna (105 kcal/100 g) i chuda (zawiera 2,8 g tłuszczu na 100 g, podczas gdy np. wieprzowina ma aż 21 g tłuszczu w 100 g). Mięso z cieląt zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych (sprzyjających rozwojowi miażdżycy oraz niedokrwiennej choroby serca), a dużo białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku i witamin z grupy B, w szczególności B2 (ryboflawiny) odgrywającej istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także np. chroniącej przed zaćmą i B12 (kobalamina), która koi nerwy, zwiększa odporność na stres i zapobiega anemii.