Mikstura, która zwalczy bakterie i wirusy
Sezon wiosenny sprzyja przeziębieniom i grypie. Rano jest jeszcze zimno, później słońce już mocno grzeje, przez co chętnie zdejmujemy okrycia wierzchnie. Niestety, zmiany temperatur obniżają odporność organizmu i sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na zachorowania. Dlatego warto sporządzić miksturę, która wzmocni układ immunologiczny i pomoże w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
1. Składniki i sposób przygotowania
Aby przygotować ten specyfik, potrzebujemy:
- 700 ml octu jabłkowego,
- ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
- ¼ szklanki posiekanego imbiru,
- 2 papryki,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 2 łyżki kurkumy w proszku.
Czosnek i cebulę należy bardzo drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki i również drobno pokroić. Słoik należy dokładnie umyć i wyparzyć. Następnie wsypać wszystkie składniki oprócz octu jabłkowego. Powinny one zajmować około 2/3 naczynia. Ocet jabłkowy dolewamy tak, by wypełnił słoik i przykrył składniki.
Szczelnie zamknięte naczynie odstawiamy w chłodne i suche miejsce. Codziennie należy porządnie wymieszać zawartość słoika. Po upływie dwóch tygodni miksturę powinniśmy przecedzić przez sitko i przelać do innego naczynia.
Sporządzonym syropem należy płukać gardło. Kurację zaleca się rozpocząć od łyżki mikstury i z biegiem czasu zwiększać jej ilość tak, by dojść do 1 małego kieliszka.
Przeczytaj także
2. Korzyści dla zdrowia
Każdy składnik tej mikstury pomaga na infekcje oraz wspomaga układ odpornościowy. Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne i jest naturalnym antybiotykiem. Dzięki związkom siarki i olejkom eterycznym zwalcza infekcje wirusowe i hamuje rozwój bakterii. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, przez co przeciwdziała zawałom serca i udarom.
Cebula jest od wieków znana jako doskonałe źródło witaminy C. Posiada także właściwości przeciwgrzybiczne, dlatego jej spożywanie jest polecane szczególnie po antybiotykoterapii. Imbir ma działanie przeciwzapalne, odkażające i odświeżające. Oprócz tego zmniejsza agregacje płytek krwi i przyspiesza przemianę materii.
Chrzan zawiera wiele substancji antybakteryjnych, np.: fitoncydy, lizozym (znajduje się także w ślinie i łzach) i alkohol fenyloetylowy. Wszystkie te związku skutecznie radzą sobie z infekcjami bakteryjnymi. Dodatkowo ostry zapach chrzanu odtyka zapchany nos.
Kurkuma to jednak z najzdrowszych przypraw. Ma działanie antynowotworowe, żółciopędnie i wspomaga pracę mózgu oraz pomaga zwalczyć infekcje zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.
Płukanie ust miksturą z takimi składnikami zapobiegnie rozwojowi choroby, a kiedy już nas dopadnie, skróci czas jej trwania. Jedyne co może przeszkadzać to dość intensywny zapach, ale można go zamaskować, żując po płukaniu natkę pietruszki lub kilka listków mięty. Pamiętajmy jednak, że gdy choroba nie mija lub czujemy się znacznie gorzej, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza rodzinnego.