Miód pitny – rodzaje, właściwości, gdzie kupić

Miód pitny to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Historia jego powstania sięga czasów średniowiecznych. Wśród miodów wyróżnia się półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Nazwy trunków pochodzą od stosunku użytego w ich przygotowaniu miodu do ilości użytej wody. Co warto wiedzieć?

Miód pitny to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Historia jego powstania sięga czasów średniowiecznych. Miód pitny to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Historia jego powstania sięga czasów średniowiecznych.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Co to jest miód pitny?

Miód pitny to napój alkoholowy wyrabiany i spożywany w Polsce od średniowiecza. Trunek powstaje wskutek fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. W zależności od rodzaju, dojrzewa od kilku miesięcy do 10 lat. Im starszy, tym lepszy i mocniejszy.

Uznaje się, że miód pitny jest najstarszym napojem fermentowanym na świecie. Niegdyś był szczególnie popularny zwłaszcza w Europie północnej i środkowo-wschodniej, gdzie trudno o winorośl. Miód pitny był ulubionym trunkiem szlachty i rycerstwa. Dziś miody pitne można kupić w Polsce w większości sklepów alkoholowych.

Rodzaje miodów pitnych

Biorąc pod uwagę stopień rozcieńczenia miodu, a co za tym idzie także długość leżakowania i moc, wyróżnia się cztery rodzaje miodu pitnego. To półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Jak powstają? Ile mają w sobie procent alkoholu?

Miód pitny półtorak rozcieńcza się, dając na litr miodu 0,5 litra wody. Z uwagi na duże zasłodzenie, fermentacja trwa bardzo długo. Stężenie cukru w brzeczce miodu wynosi 55%. Półtorak dojrzewa dopiero po 8-10 latach leżakowania. Zwykle ma moc 18%.

Warto wspomnieć, że brzeczka, inaczej syta, to półprodukt stosowany przy produkcji miodu pitnego i piwa. W miodosytnictwie to roztwór wodny miodu poddany gotowaniu w celu uzyskania półproduktu do produkcji miodów pitnych.

Miód pitny dwójniak jest rozcieńczany w stosunku 1:1, a stężenie cukru w brzeczce miodu wynosi 44%. Ten słodki trunek dojrzewa około 4 lat. Półtoraki i dwójniaki nazywane są miodami królewskimi. Dwójniaki mają moc około 15%.

Miód pitny trójniak wytwarza się tak, by na litr miodu przypadały 2 litry wody, a zawartość cukru w brzeczce wynosiła 30%. Taki miód fermentuje przez 8 tygodni. Można go spożywać po roku leżakowania. Trójniaki mają 13% alkoholu.

Najmniej cukru znajduje się w czwórniaku. Stężenie cukru w brzeczce wynosi 24%. Takie miody (wytrawne) dojrzewają zwykle 6-8 miesięcy. Czwórniaki mają moc około 11%.

Spotyka się również miody doprawianie sokami owocowymi (miody owocowe) lub przyprawami korzennymi (miody korzenne i miody korzenno-ziołowe). Do ich wyrobu stosuje się: pieprz, jałowiec, wanilię, chmiel, cynamon, goździki, imbir, płatki róży, liście mięty, migdały, cytrynę czy skórkę pomarańczową.

W zależności od obróbki termicznej brzeczki można także wyróżnić miody sycone (warzone) o wyższej zawartości alkoholu, które powstają w wyniku fermentacji brzeczki, która była wcześniej powoli podgrzewana przez pewien czas oraz miody niesycone. W procesie produkcji miód rozpuszcza się w zimnej lub lekko podgrzanej wodzie.

Właściwości lecznicze miodu pitnego

Jak pić miód pitny? Miód pitny można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno (oraz w temperaturze pokojowej). Grzane miody pitne zwykle przyprawia się goździkami, kardamonem, anyżem, imbirem, wanilią, gałką muszkatołową.

Miód półtorak i dwójniak pije się bez dodatków, ale trunek sprawdzi się także jako dodatek do herbaty. Czwórniaki i trójniaki można spożywać na gorąco, koniecznie z dodatkiem przypraw korzennych czy soków owocowych. Bardzo rozgrzewają. Można je również dodawać do pierników, miodowników, deserów, ale i mięs.

Miód pitny jest napojem alkoholowym, który nie tylko relaksuje i rozgrzewa oraz dostarcza niezwykłych walorów smakowych, ale i wykazuje właściwości zdrowotne:

Gdzie kupić i jak zrobić miód pitny?

W Polsce miód pitny można kupić w wielu sklepach z alkoholem. Jego cena waha się od kilkunastu do kilkuset złotych, w zależności od gatunku. W innych krajach miody pitne są nieco mniej popularne i dostępne.

Miód pitny można też zrobić samodzielnie w domu, choć nie każdy sobie z tym poradzi. Choć przepis na miód pitny jest prosty, ponieważ składają się na niego trzy podstawowe składniki, takie jak miód, przegotowana woda w temperaturze pokojowej oraz drożdże do miodu pitnego, proces produkcji jest nieco skomplikowany. Wymaga również kilku niezbędnych akcesoriów oraz cierpliwości. Niemniej warto podjąć wyzwanie i cieszyć się smakiem domowego, własnoręcznie wyprodukowanego miodu pitnego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka