8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne
Idealna do aromatyzowania sosów, grzańca i świątecznych ciast - gałka muszkatołowa ma też drugie oblicze. Duże ilości przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć.
Amatorzy intensywnego smaku gałki muszkatołowej powinni zachować umiar. Bezpieczna dla zdrowia ilość to 2-3 szczypty dodane do potrawy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Szybka dieta oczyszczająca - zalety, głodówka, dieta zegarowa, dieta amerykańska
Nerkowce
Orzechy to świetna przekąska, która dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych oraz cennych minerałów.
Dlaczego w zestawieniu niebezpiecznych produktów znalazły się więc nerkowce? Ponieważ znajduje się w nich toksyczna substancja (taka sama jak w trującym bluszczu), która może powodować np. wysypkę. Zjedzenie dużej ilości surowych nerkowców może się skończyć śmiercią.
Orzechy nerkowca sprzedawane w sklepach są wcześniej parzone, aby pozbyć się trucizny. Bez obaw można więc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Zobacz też: Dieta po 50
Ziemniaki
Gotowane, pieczone, w formie frytek, kopytek i placków – kto nie kocha ziemniaków? Jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych może być jednak szkodliwy. Kupując ziemniaki, należy zwrócić uwagę, czy nie mają kiełków i zielonej skórki. Właśnie w tych częściach obecna jest toksyczna substancja o nazwie solanina.
Zjedzenie zielonych ziemniaków może się skończyć zatruciem pokarmowym, a w niektórych przypadkach nawet uszkodzeniami układu nerwowego i problemami z krążeniem.
Odpowiednie przechowywanie to klucz do uchronienia się przed solaniną, czyli toksyną znajdującą się w pędach – ziemniaki lubią zimne, suche i chłodne pomieszczenia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dieta weekendowa
Czarny bez
Niezastąpiony jesienią i zimą, ponieważ wzmacnia odporność i pomaga zwalczać objawy przeziębienia. Czarny bez to skarbnica witamin i minerałów, ale spożywany w nieodpowiedni sposób może być trujący.
Należy pamiętać, by nigdy nie jeść niedojrzałych owoców, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Zawierają one sambunigrynę, która wywołuje biegunkę, ból głowy, osłabienie, nudności oraz wymioty. Najlepiej sięgnąć po sok, syrop lub dżem z czarnego bzu.
Zobacz też: Dieta sałatkowa
Ryba fugu
Koneserzy płacą nawet 1500 złotych za danie z ryby fugu. Potrawę przygotowują wyłącznie specjalnie wyszkoleni kucharze, a podaje się ją w licencjonowanych restauracjach. Dlaczego? Ponieważ niepozorna ryba fugu jest bardzo niebezpieczna – zawiera substancję ponad tysiąc razy bardziej trującą niż cyjanek.
Nie powstrzymuje to jednak Japończyków przed jedzeniem niecodziennego przysmaku. Każdego roku sprzedaje się tam ok. 10 tysięcy ton ryby fugu. Niestety, dla wielu smakoszy wyjątkowa kolacja kończy się tragicznie.
Po zjedzeniu źle przygotowanej ryby na początku drętwieją usta, a następnie dochodzi do paraliżu. W ciągu kilku godzin można umrzeć wskutek uduszenia.
Rabarbar
Okazuje się, że pospolity rabarbar również bywa przyczyną problemów. Wszystko przez zawartość kwasu szczawiowego, który wywołuje nudności, wymioty i zawroty głowy. Może też uszkodzić nerki i wątrobę.
Nie należy jednak wpadać w panikę i na zawsze rezygnować z ulubionego ciasta z rabarbarem. Szkodliwe stężenie kwasu znajduje się w liściach, a nie łodygach.
Zobacz też: Dieta w depresji
Owoc ackee
Skosztowanie jamajskiego owocu ackee może się skończyć poważnym zatruciem, a w skrajnych przypadkach śmiercią. Istnieje nawet termin medyczny opisujący to schorzenie. Przyczyną jamajskiej choroby wymiotnej jest spożycie niedojrzałego owocu.
Jak rozpoznać dobry do jedzenia owoc ackee, czyli bligii pospolitej? Ma intensywnie czerwony kolor i sam pęka, przez co widać trzy czarne pestki, wokół których znajduje się jasny miąższ.
Wielu turystów chce spróbować ackee podczas wizyty na Jamajce. Warto ryzykować? Portal Business Insider podaje, że w 2011 roku odnotowano 35 przypadków zatrucia tym produktem.
Maniok
Popularny w Afryce, Azji i Ameryce Południowej maniok jest źródłem węglowodanów oraz witamin. Jedzenie bulw jest całkowicie bezpieczne pod jednym warunkiem – nie mogą być surowe. W nieprzetworzonej roślinie znajdują się duże ilości trującego cyjanku.
Na Filipinach z powodu zjedzenia surowego manioku rocznie umiera ponad 20 dzieci. Z bulw robi się najczęściej mąkę oraz tapiokę, ale można je gotować, grillować, piec, smażyć i jeść podobnie jak ziemniaki.
Zobacz też: Dieta antycellulitowa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl