8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

Idealna do aromatyzowania sosów, grzańca i świątecznych ciast - gałka muszkatołowa ma też drugie oblicze. Duże ilości przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć.

Amatorzy intensywnego smaku gałki muszkatołowej powinni zachować umiar. Bezpieczna dla zdrowia ilość to 2-3 szczypty dodane do potrawy.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Szybka dieta oczyszczająca - zalety, głodówka, dieta zegarowa, dieta amerykańska

Obraz
Źródło zdjęć: © Gałka muszkatołowa to przyprawa, która ma dwa oblicza

/ 7Nerkowce

Orzechy to świetna przekąska, która dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych oraz cennych minerałów.

Dlaczego w zestawieniu niebezpiecznych produktów znalazły się więc nerkowce? Ponieważ znajduje się w nich toksyczna substancja (taka sama jak w trującym bluszczu), która może powodować np. wysypkę. Zjedzenie dużej ilości surowych nerkowców może się skończyć śmiercią.

Orzechy nerkowca sprzedawane w sklepach są wcześniej parzone, aby pozbyć się trucizny. Bez obaw można więc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Zobacz też: Dieta po 50

/ 7Ziemniaki

Obraz
© Kupując ziemniaki, należy zwrócić uwagę, czy nie mają kiełków i zielonej skórki

Gotowane, pieczone, w formie frytek, kopytek i placków – kto nie kocha ziemniaków? Jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych może być jednak szkodliwy. Kupując ziemniaki, należy zwrócić uwagę, czy nie mają kiełków i zielonej skórki. Właśnie w tych częściach obecna jest toksyczna substancja o nazwie solanina.

Zjedzenie zielonych ziemniaków może się skończyć zatruciem pokarmowym, a w niektórych przypadkach nawet uszkodzeniami układu nerwowego i problemami z krążeniem.

Odpowiednie przechowywanie to klucz do uchronienia się przed solaniną, czyli toksyną znajdującą się w pędach – ziemniaki lubią zimne, suche i chłodne pomieszczenia.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Dieta weekendowa

/ 7Czarny bez

Niezastąpiony jesienią i zimą, ponieważ wzmacnia odporność i pomaga zwalczać objawy przeziębienia. Czarny bez to skarbnica witamin i minerałów, ale spożywany w nieodpowiedni sposób może być trujący.

Należy pamiętać, by nigdy nie jeść niedojrzałych owoców, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Zawierają one sambunigrynę, która wywołuje biegunkę, ból głowy, osłabienie, nudności oraz wymioty. Najlepiej sięgnąć po sok, syrop lub dżem z czarnego bzu.

Zobacz też: Dieta sałatkowa

/ 7Ryba fugu

Obraz
© Zjedzenie źle przygotowanej ryby fugu może zakończyć się śmiercią

Koneserzy płacą nawet 1500 złotych za danie z ryby fugu. Potrawę przygotowują wyłącznie specjalnie wyszkoleni kucharze, a podaje się ją w licencjonowanych restauracjach. Dlaczego? Ponieważ niepozorna ryba fugu jest bardzo niebezpieczna – zawiera substancję ponad tysiąc razy bardziej trującą niż cyjanek.

Nie powstrzymuje to jednak Japończyków przed jedzeniem niecodziennego przysmaku. Każdego roku sprzedaje się tam ok. 10 tysięcy ton ryby fugu. Niestety, dla wielu smakoszy wyjątkowa kolacja kończy się tragicznie.

Po zjedzeniu źle przygotowanej ryby na początku drętwieją usta, a następnie dochodzi do paraliżu. W ciągu kilku godzin można umrzeć wskutek uduszenia.

/ 7Rabarbar

Obraz
© Nigdy nie jedz liści rabarbaru

Okazuje się, że pospolity rabarbar również bywa przyczyną problemów. Wszystko przez zawartość kwasu szczawiowego, który wywołuje nudności, wymioty i zawroty głowy. Może też uszkodzić nerki i wątrobę.

Nie należy jednak wpadać w panikę i na zawsze rezygnować z ulubionego ciasta z rabarbarem. Szkodliwe stężenie kwasu znajduje się w liściach, a nie łodygach.

Zobacz też: Dieta w depresji

/ 7Owoc ackee

Obraz
© Skosztowanie jamajskiego owocu ackee może się skończyć poważnym zatruciem

Skosztowanie jamajskiego owocu ackee może się skończyć poważnym zatruciem, a w skrajnych przypadkach śmiercią. Istnieje nawet termin medyczny opisujący to schorzenie. Przyczyną jamajskiej choroby wymiotnej jest spożycie niedojrzałego owocu.

Jak rozpoznać dobry do jedzenia owoc ackee, czyli bligii pospolitej? Ma intensywnie czerwony kolor i sam pęka, przez co widać trzy czarne pestki, wokół których znajduje się jasny miąższ.

Wielu turystów chce spróbować ackee podczas wizyty na Jamajce. Warto ryzykować? Portal Business Insider podaje, że w 2011 roku odnotowano 35 przypadków zatrucia tym produktem.

/ 7Maniok

Obraz
© Maniok jest źródłem węglowodanów oraz witamin

Popularny w Afryce, Azji i Ameryce Południowej maniok jest źródłem węglowodanów oraz witamin. Jedzenie bulw jest całkowicie bezpieczne pod jednym warunkiem – nie mogą być surowe. W nieprzetworzonej roślinie znajdują się duże ilości trującego cyjanku.

Na Filipinach z powodu zjedzenia surowego manioku rocznie umiera ponad 20 dzieci. Z bulw robi się najczęściej mąkę oraz tapiokę, ale można je gotować, grillować, piec, smażyć i jeść podobnie jak ziemniaki.

Zobacz też: Dieta antycellulitowa

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka