Miód szkodzi jak cukier. Nie powinniśmy nim słodzić
Miód na przeziębienie i do herbatki zamiast cukru? Niekoniecznie. Okazuje się, że może szkodzić tak jak zwykły cukier kryształ. Wątpliwe są także jego właściwości lecznicze.
1. Powoduje otyłość
Od wieków miód uznawany był za naturalny lek, panaceum na wiele chorób i dolegliwości. Współczesne pokolenie także ceni jego właściwości. Miód słynie jako środek bakteriobójczy, który pomaga w infekcjach i stanach zapalnych dróg oddechowych.
Ale nie tylko, bo miód - według wielu opinii - wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, goi rany, uspokaja, a nawet leczy wrzody. Na temat działania miodu powstało wiele publikacji, wydawałoby się nie do podważenia.
Tymczasem prof. Jarosław Dróżdż, kierownik Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" obala mity na temat leczniczych właściwości i ostrzega przed jego stosowaniem. Specjalista wyjaśnił, że miód może szkodzić podobnie jak zwykły biały cukier. Stosowany w nadmiarze powoduje otyłość, niespalony zamienia się w tłuszcz.
Ekspert uważa, że w dzisiejszych czasach, gdy tak wielu Polaków ma cukrzycę albo stany przedcukrzycowe, słodzenie miodem jest wręcz niewskazane. Cukier zawarty w miodzie używany bez umiaru może uszkadzać wątrobę, trzustkę i serce.
Przeczytaj także:
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- 6 produktów na nadciśnienie i wysoki cholesterol. Masz je w swojej kuchni
- Garść dziennie zbawiennie działa na serce i układ krążenia
2. Właściwości lecznicze to tylko mądrość ludowa
Specjalista twierdzi także, że nie zna żadnych badań naukowych, które jednoznacznie potwierdziłyby lecznicze działanie miodu. Jego zdaniem to wyłącznie mądrość ludowa.
Czy zatem powinniśmy wykluczyć go całkowicie z naszego menu? Czy podczas przeziębienia należy zrezygnować z gorącego mleka z miodem?
Doktor Monika Łukaszewicz, diabetolog, nie zgadza się ze wszystkimi tezami prof. Dróżdża. W rozmowie z WP abcZdrowie lekarka zwraca uwagę na leczniczne właściwości miodu.
- W dawnych czasach, gdy medycyna była na niskim poziomie, to właśnie mądrość ludowa pomagała utrzymać zdrowie. Nie wolno odrzucać dawnej tradycji – twierdzi.
Jej zdaniem miód wspaniale wzmacnia odporność, a gryczany - dzięki polifenolom - opóźnia procesy starzenia i działa przeciwnowotworowo.
- Medycyna opiera się na badaniach klinicznych, a ponieważ miód nie był w ten sposób badany, nie można udowodnić jego właściwości, ale to nie znaczy, że powinniśmy negować jego działanie – tłumaczy ekspertka.
3. Uwaga na glukozę i fruktozę
Łukaszewicz zwraca jednak uwagę, że miód w nadmiarze może szkodzić.
- Wszystko jest oczywiście kwestią dawki. Musimy pamiętać, że miód zawiera dwa cukry proste, glukozę i fruktozę. Wysoki poziom glukozy może uszkadzać naczynia krwionośne, fruktoza zaś powoduje tzw. glikalizację białek, czyli szybsze starzenie się organizmu - wyjaśnia.
Jej zdaniem osoby z zaburzeniami glukozy powinny unikać cukru. Lekarka zaleca wszystkim ruch.
- Jeżeli spożywamy produkty, które zawierają cukry, takie jak miód czy owoce, powinniśmy je spalić w czasie aktywności fizycznej – wyjaśnia.