Mity na temat jajek. Będziesz zaskoczony, gdy poznasz prawdę
Jajka to bardzo ważny element zdrowej diety. Są smaczne i zdrowe. Można je podawać osobno lub jako składnik potraw. Jajka są stale obecne na naszych stołach od śniadania do kolacji. A jednak, mimo, że tak powszechne, wciąż budzą kontrowersje z powodu obiegowych przekonań na ich temat.
Przyglądamy się najczęstszym tezom na ten temat i obalamy popularne mity na temat jajek. Zobacz naszą galerię i sprawdź, czy znasz prawdę o jajkach i ich właściwościach.
Zobacz też: Jajecznica – wartości odżywcze, kulinarne inspiracje
Na nastepnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Skorupka nie jest groźna, nie zdradza zawartości
Niektórzy mają w zwyczaju oceniać jakość jajek na podstawie koloru skorup. To błąd. W rzeczywistości kolor skorupki nie odzwierciedla wartości odżywczych danego jajka. Ciemniejsze z zewnątrz jajo wcale nie będzie bogatsze w witaminy. O składzie jajka decyduje przede wszystkim to, czym dana kura była żywiona, a także w jakim jest wieku, jakiej rasy i w jakim stanie zdrowia.
Jeśli podczas robienia jajecznicy wpadnie drobinka skorupki na patelnię, nie przejmuj się. Niepokoić może większy kawałek skorupek, ponieważ może zranić przełyk. Ponadto, jeśli skorupka będzie niedogotowana, jest ryzyko, że wciąż będą się na niej znajdowały bakterie. Sama skorupka, wbrew obawom, nie szkodzi zdrowiu, a nawet może stanowić źródło wapnia.
Zobacz też: Jaja - składniki odżywcze, spożycie
Do kiedy jajka nadają się do spożycia
Czy jajka, mające na opakowaniach datę ważności do spożycia, po przekroczeniu tego terminu nadają się tylko do wyrzucenia? Bez obaw. To nie jest dokładny moment, w którym jaja się zepsują, szczególnie jeśli są w lodówce.
Uważa się, że po terminie na opakowaniu jaja nadają się do spożywania nawet jeszcze przez miesiąc. Oczywiście, przed jedzeniem należy się upewnić, czy konsystencja, a także zapach jajka są odpowiednie. Nie bez powodu mówi się, że zgniłe jaja są szczególnie śmierdzące, więc łatwo rozpoznać to, po które lepiej już nie sięgać. Świeżość można też sprawdzić bardzo łatwo w szklance z wodą, gdyż jajo świeże idzie na dno, a to nieświeże – unosi się w górze.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Dziwne rzeczy wewnątrz jajek
Co można znaleźć w jajku? Białko, żółtko i... no właśnie - te mniej apetyczne elementy to kropelka krwi i dziwne więzadełko wiążące żółtko. Czy te części można zjadać?
Kropelka krwi w jajku, wbrew obiegowym opiniom, to nie jest zarodek małego kurczaka. W rzeczywistości ta krew pochodzi od kury-matki. Może być to cecha osobnicza, skutek niedoborów witamin u kury lub tez efekt chorób powodujących krwawienie z drobnych naczyń krwionośnych w obrębie kurzych dróg rodnych. Po ugotowaniu takie jajko nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Natomiast biała nitka, którą można znaleźć w jajku, wbrew obawom również nadaje się do spożycia. Ta wstążeczka utrzymuje żółtko we właściwym miejscu. Jest wyraźniejsza w jajkach, które są świeże, a więc możemy je zjadać bez obaw - razem z nitką.
Surowe czy gotowane? Które jajko to lepsze źródło białka
Niektórzy sądzą, że lepsze źródło białka to jajko surowe. Nie jest to prawdą. W dodatku surowe jajka mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Istnieje ryzyko zakażenia salmonellą lub innymi bakteriami. Giną one podczas obróbki cieplnej, a więc sięganie po jajka po ugotowaniu jest i zdrowe, i bezpieczne.
Jajka są prawdziwą bombą witaminową, zawierają oprócz dużych ilości białka kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone omega-3, omega-6 i szereg witamin. W jajach znajdziemy witaminy: A, D, E, K1, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 czyli kwas foliowy oraz B12. Jaja to także źródło minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor.
Zobacz też: 8 korzyści z jedzenia dwóch jajek dziennie
O czym świadczy wielkość jajek?
Wiele osób ma wątpliwości, jak przechowywać jajka? W praktyce różnie znajdujemy je również w sklepach: czasem są na zwykłych półkach, a w innych przypadkach w lodówkach. Kto ma rację? Wbrew pozorom, jajka nie muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych. Jednak przy dłuższym przechowywaniu należy zadbać o to, by znalazło się dla nich miejsce w lodówce.
Kontrowersje budzą również tezy o wielkości jajek. Nie jest do końca prawdą stwierdzenie, że małe jajka pochodzą od małych kur, a duże od dużych. Bywa, że te większe jaja pochodzą nie od większych kur, ale po prostu od starszych. Wielkość jaja zależy również od kurzej rasy. Jedno jest pewne - niezależnie od gabarytów czy koloru jajka, warto je jeść, gdyż sprzyjają utrzymaniu zdrowia i prawidłowej masy ciała.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl