Mity na temat jajek. Będziesz zaskoczony, gdy poznasz prawdę

Jajka to bardzo ważny element zdrowej diety. Są smaczne i zdrowe. Można je podawać osobno lub jako składnik potraw. Jajka są stale obecne na naszych stołach od śniadania do kolacji. A jednak, mimo, że tak powszechne, wciąż budzą kontrowersje z powodu obiegowych przekonań na ich temat.

Przyglądamy się najczęstszym tezom na ten temat i obalamy popularne mity na temat jajek. Zobacz naszą galerię i sprawdź, czy znasz prawdę o jajkach i ich właściwościach.

Zobacz też: Jajecznica – wartości odżywcze, kulinarne inspiracje

Na nastepnym slajdzie obejrzysz WIDEO

123rf Jajka w różnej postaci są codziennie na naszych stołach123rf Jajka w różnej postaci są codziennie na naszych stołach
Źródło zdjęć: © 123rf Jajka w różnej postaci są codziennie na naszych stołach

/ 5Skorupka nie jest groźna, nie zdradza zawartości

Niektórzy mają w zwyczaju oceniać jakość jajek na podstawie koloru skorup. To błąd. W rzeczywistości kolor skorupki nie odzwierciedla wartości odżywczych danego jajka. Ciemniejsze z zewnątrz jajo wcale nie będzie bogatsze w witaminy. O składzie jajka decyduje przede wszystkim to, czym dana kura była żywiona, a także w jakim jest wieku, jakiej rasy i w jakim stanie zdrowia.

Jeśli podczas robienia jajecznicy wpadnie drobinka skorupki na patelnię, nie przejmuj się. Niepokoić może większy kawałek skorupek, ponieważ może zranić przełyk. Ponadto, jeśli skorupka będzie niedogotowana, jest ryzyko, że wciąż będą się na niej znajdowały bakterie. Sama skorupka, wbrew obawom, nie szkodzi zdrowiu, a nawet może stanowić źródło wapnia.

/ 5Do kiedy jajka nadają się do spożycia

123 rf Jaja zwykle mają trwałość dłuższą niż sugeruje data na opakowaniu
123 rf Jaja zwykle mają trwałość dłuższą niż sugeruje data na opakowaniu © 123 rf Jaja zwykle mają trwałość dłuższą niż sugeruje data na opakowaniu

Czy jajka, mające na opakowaniach datę ważności do spożycia, po przekroczeniu tego terminu nadają się tylko do wyrzucenia? Bez obaw. To nie jest dokładny moment, w którym jaja się zepsują, szczególnie jeśli są w lodówce.

Uważa się, że po terminie na opakowaniu jaja nadają się do spożywania nawet jeszcze przez miesiąc. Oczywiście, przed jedzeniem należy się upewnić, czy konsystencja, a także zapach jajka są odpowiednie. Nie bez powodu mówi się, że zgniłe jaja są szczególnie śmierdzące, więc łatwo rozpoznać to, po które lepiej już nie sięgać. Świeżość można też sprawdzić bardzo łatwo w szklance z wodą, gdyż jajo świeże idzie na dno, a to nieświeże – unosi się w górze.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Dziwne rzeczy wewnątrz jajek

Co można znaleźć w jajku? Białko, żółtko i... no właśnie - te mniej apetyczne elementy to kropelka krwi i dziwne więzadełko wiążące żółtko. Czy te części można zjadać?

Kropelka krwi w jajku, wbrew obiegowym opiniom, to nie jest zarodek małego kurczaka. W rzeczywistości ta krew pochodzi od kury-matki. Może być to cecha osobnicza, skutek niedoborów witamin u kury lub tez efekt chorób powodujących krwawienie z drobnych naczyń krwionośnych w obrębie kurzych dróg rodnych. Po ugotowaniu takie jajko nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Natomiast biała nitka, którą można znaleźć w jajku, wbrew obawom również nadaje się do spożycia. Ta wstążeczka utrzymuje żółtko we właściwym miejscu. Jest wyraźniejsza w jajkach, które są świeże, a więc możemy je zjadać bez obaw - razem z nitką.

/ 5Surowe czy gotowane? Które jajko to lepsze źródło białka

123rf Wiele osób sądzi, że surowe jajko to lepsze źródło białka
123rf Wiele osób sądzi, że surowe jajko to lepsze źródło białka © 123rf Wiele osób sądzi, że surowe jajko to lepsze źródło białka

Niektórzy sądzą, że lepsze źródło białka to jajko surowe. Nie jest to prawdą. W dodatku surowe jajka mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Istnieje ryzyko zakażenia salmonellą lub innymi bakteriami. Giną one podczas obróbki cieplnej, a więc sięganie po jajka po ugotowaniu jest i zdrowe, i bezpieczne.

Jajka są prawdziwą bombą witaminową, zawierają oprócz dużych ilości białka kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone omega-3, omega-6 i szereg witamin. W jajach znajdziemy witaminy: A, D, E, K1, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 czyli kwas foliowy oraz B12. Jaja to także źródło minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor.

/ 5O czym świadczy wielkość jajek?

123rf Wielkość jaj niekoniecznie świadczy o wielkości kury-matki
123rf Wielkość jaj niekoniecznie świadczy o wielkości kury-matki © 123rf Wielkość jaj niekoniecznie świadczy o wielkości kury-matki

Wiele osób ma wątpliwości, jak przechowywać jajka? W praktyce różnie znajdujemy je również w sklepach: czasem są na zwykłych półkach, a w innych przypadkach w lodówkach. Kto ma rację? Wbrew pozorom, jajka nie muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych. Jednak przy dłuższym przechowywaniu należy zadbać o to, by znalazło się dla nich miejsce w lodówce.

Kontrowersje budzą również tezy o wielkości jajek. Nie jest do końca prawdą stwierdzenie, że małe jajka pochodzą od małych kur, a duże od dużych. Bywa, że te większe jaja pochodzą nie od większych kur, ale po prostu od starszych. Wielkość jaja zależy również od kurzej rasy. Jedno jest pewne - niezależnie od gabarytów czy koloru jajka, warto je jeść, gdyż sprzyjają utrzymaniu zdrowia i prawidłowej masy ciała.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka