Jajecznica – wartości odżywcze, kulinarne inspiracje

Jajecznica to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, znana od pokoleń. Wystarczy wbić kilka jaje na patelnię, wszystko razem wymieszać i zaczekać, aż jajka się zetną. Standardowo do smażenia jajecznicy stosuje się niewielką ilość tłuszczu w postaci masła, oliwy czy oleju, zaś podstawową przyprawą jest szczypta soli czy pieprzu. W zależności od preferencji, możemy dać jajkom więcej lub mniej czasu, wpływając tym sposobem na stopień jej ścięcia.

Jajecznica – wartości odżywcze, kulinarne inspiracjeJajecznica – wartości odżywcze, kulinarne inspiracje
Źródło zdjęć: © Flickr

Oprócz tego, że potrawa ta jest bardzo prosta w wykonaniu, dostarcza naszym organizmom solidną dawkę składników odżywczych. Nic dziwnego, w końcu jej podstawowym składnikiem są jajka, czyli doskonała forma posiłku, jaką otrzymujemy od natury. Przyjrzyjmy się, co dobrego daje nam ten pyszny posiłek.

Wartości odżywcze jejecznicy

Na widelec weźmiemy prostą wersję jajecznicy z dwóch średnich jaj kurzych usmażoną na płaskiej łyżeczce masła.

100 g takiej potrawy dostarczy nam 12,7 g białk, 1,4 g węglowodanów, 18 g tłuszczów i 0,2 g błonnika.

Ponadto taka porcja dostarczy nam także witaminę A i D oraz wapń i magne.

Jajecznica zawiera w sobie wiele witamin A i D
Jajecznica zawiera w sobie wiele witamin A i D © 123RF

W 100 g przyrządzonej w ten sposób jajecznicy znajdziemy 216 kcal, z czego duża wartości energetycznej część będzie pochodziła z białka.

Jeśli zależy nam na ograniczaniu tłuszczów, mając patelnię teflonową możemy zrezygnować z masła do smażenia. W ten sposób porcja jajecznicy będzie miała jedynie 140 kcal, czyli dokładnie tyle, ile dwa jajka.

Kulinarne inspiracjena bazie jajecznicy

Jeśli chcemy, aby nasz posiłek był bardziej urozmaicony i wzbogacony o dodatkowe składniki, możemy spokojnie wkroić do niego wędlinę, kiełbasę czy warzywa.

Możemy także eksperymentować z przyprawami czy innymi dodatkami. Oto kilka inspiracji.

W klasycznej polskiej wersji jajecznicy wykorzystujemy kiełbasę (najlepiej podwawelską lub wiejską) albo boczek. Dodatkowo uzupełniamy ją o podsmażoną cebulkę i szczypiorek.

Taką wersję przygotowania jajecznicy warto rozpocząć od podsmażenia cebulki wraz z kiełbasą lub boczkiem, aż do ich zarumienienia. Następnie wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczypiorkiem posypujemy całość już na talerzach.

W Hiszpanii do jajecznicy najczęściej dodawana jest kiełbasa chorizo lub suszona szynka. Tak przygotowana potrawa doprawiana jest ostrym sosem paprykowym, takim jak Tabasco.

W wersji meksykańskiej nie stosujemy mięsa, zaś drobno posiekaną paprykę (najlepiej czerwoną). Tutaj także ważna jest ostrość, którą uzyskujemy z przygotowanych wcześniej paprykowych sals lub przyprawy chilli. Charakterystyczne jest także zawinięcie gotowej jajecznicy w cienką tortillę pszenną.

Warto także pomyśleć o sezonowych dodatkach, takich jak świeże warzywa czy grzyby. Wiosną warto pomyśleć o szparagach czy młodym groszku, które doskonale komponują się z delikatnym smakiem jajek.

Za to jesienne grzyby prosto z lasu (lub też suszone) nadadzą niesamowitego aromatu potrawie, szczególnie w połączeniu z podsmażoną cebulką.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Powszechnym błędem przy przygotowywaniu jajecznicy jest dodawanie mleka - takiego zdania są np. szefowie kuchni Luke Selby, czy pisarka kulinarna Rachel Phipps. Mleko rozcieńcza jajka, które zamiast się smażyć, zaczynają się gotować.

Kalorie i wartości odżywcze jajecznicy z 1 jajka

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 61 g (1 duża)
Wartość energetyczna149 kcal90,9 kcal
Białko9,99 g6,09 g
Węglowodany1,61 g0,98 g
Cukier1,39 g0,85 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz10,98 g6,70 g
Tłuszcze nasycone3,33 g2,03 g
Tłuszcze jednonienasycone4,44 g2,71 g
Tłuszcze wielonienasycone2,43 g1,48 g
Cholesterol277 mg169 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów36,0 µg22,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,04 mg0,02 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,38 mg0,23 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,08 mg0,05 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,22 mg0,74 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,13 mg0,08 mg
Witamina B9 - kwas foliowy36,0 µg22,0 µg
Witamina B4 - cholina221 mg135 mg
Witamina B12 - kobalamina0,76 µg0,46 µg
Witamina A578 i.u.353 i.u.
Witamina A161 µg RAE98,2 µg RAE
Retinol159 µg97,0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten26,0 µg15,86 µg
Beta-kryptoksantyna7,00 µg4,27 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna372 µg227 µg
Witamina E1,15 mg0,70 mg
Witamina D1,80 µg1,10 µg
Witamina D72,0 i.u.43,9 i.u.
Witamina K4,00 µg2,44 µg
Wapń66,0 mg40,3 mg
Żelazo1,31 mg0,80 mg
Magnez11,00 mg6,71 mg
Fosfor165 mg101 mg
Potas132 mg80,5 mg
Sód145 mg88,5 mg
Cynk1,04 mg0,63 mg
Miedź0,06 mg0,04 mg
Mangan0,02 mg0,01 mg
Selen23,5 µg14,34 µg
Woda76,4 g46,6 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka