Trwa ładowanie...

Mleko kozie

Produkcja mleka koziego wzrosła na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat o niespełna 60 procent. Świadomość konsumencka wzrasta, co przekłada się na zmianę w sposobie żywienia. Konsumenci chętnie sięgają nie tylko po mleko, ale również po ser, masło czy jogurty na bazie mleka koziego. Produkty te cechują się wysoką zawartością witaminy A, witaminy D, a także witamin z grupy B. Jakie inne składniki odżywcze znajdują się w mleku kozim?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Historia mleka koziego

Historia mleka koziego sięga zamierzchłych czasów. Okazuje się, że produkt ten jest obecny w diecie człowieka już od dziesięciu tysięcy lat. Nasi pradawni przodkowie zamieszkujący tereny Bliskiego Wschodu byli pierwszymi, którym udało się udomowić kozy. Te wyjątkowe zwierzęta pozwoliły ludziom odkryć wartość koziego mleka. Szybko okazało się, że mleko kozy może być spożytkowane również w inny sposób, np. do produkcji sera.

2. Jakie składniki odżywcze zawiera mleko kozie?

Mleko kozie zawiera cenne witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w nim między innymi:

3. Właściwości zdrowotne mleka koziego

Mleko kozie wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera zdecydowanie mniej laktozy niż mleko krowie. Mleko od kozy jest hipoalergiczne, nie powoduje alergii pokarmowej. Wszystko za sprawą niewielkiej ilości kazeiny (najważniejszego składnika, który tworzy białko mlekowe).

Badania specjalistów potwierdzają, że mleko kozie wykazuje działanie prozdrowotne w przebiegu następujących chorób:

Mleko kozie wpływa pozytywnie na naszą mikrobiotę jelitową i stan układu pokarmowego. W jego składzie znajdują się cenne prebiotyki. Warto podkreślić, że jest to produkt lekkostrawny. Badania specjalistów udowadniają, że mleko kozie może zostać strawione przez nasz organizm w zaledwie dwudziestu minut. Dla porównania, mleko krowie trawione jest przez nasz układ pokarmowy od dwóch do czterech godzin.

Jednym z ważnych składników koziego mleka jest kwas foliowy, zalecany kobietom ciężarnym, a także tym, które starają się o dziecko.

4. Czy mleko kozie można podawać dzieciom?

Mleko kozie można podawać dzieciom, jednak w tej kwestii warto zachować umiar. W składzie mleka koziego znajduje się wysokie stężenie składników mineralnych. Zbyt duża ilość takiego mleka może negatywnie wpłynąć na stan nerek u maluchów.

5. Kalorie i wartości odżywcze mleka koziego

W 100 gramach koziego mleka znajduje się 69,0 kcal. Taka porcja zawiera:

  • 3,56 g białka
  • 4,45 g węglowodanów,
  • 4,45 g cukru,
  • 4,14 g tłuszczu,
  • 2,67 g tłuszczów nasyconych,
  • 1,11 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,15 g tłuszczów wielonienasyconych,
  • 11,00 mg cholesterolu,
  • 1,30 mg witaminy C,
  • 0,05 mg tiaminy,
  • 0,14 mg ryboflawiny,
  • 0,28 mg niacyny,
  • 0,05 mg pirodyksyny,
  • 1,00 µg kwasu foliowego,
  • 16,00 mg choliny,
  • 198 i.u. witaminy A,
  • 56,0 µg retinolu,
  • 1,30 µg witaminy D,
  • 0,07 mg witaminy E,
  • 134 mg wapnia,
  • 14,00 mg magnezu,
  • 111 mg fosforu,
  • 204 mg potasu,
  • 50,0 mg sodu,
  • 0,02 mg manganu,
  • 1,40 µg selenu.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.