Jedz jak najczęściej. Hamują procesy prowadzące do chorób mózgu

Przeciwutleniacze, które zawiera aronia i czerwona kapusta mogą hamować procesy prowadzące do chorób neurodegeneracyjnych. Polscy naukowcy odkryli, że te związki są w stanie przenikać do płynu mózgowo-rdzeniowego.

Mogą pomóc w walce z alzheimerem. Znajdziesz je w każdym warzywniakuMogą pomóc w walce z alzheimerem. Znajdziesz je w każdym warzywniaku
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Przeciwutleniacze pomogą w walce z alheimerem?

Związki o silnym działaniu przeciwutleniającym, ktore zawiera między innymi aronia i czerwona kaputa mogą stać się istotnym elementem profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych. Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wpadli na ważny trop.

"Mózg jest organem szczególnie podatnym na uszkodzenia oksydacyjne, które z kolei mogą prowadzić do zaburzeń neurologicznych takich jak udary mózgu i choroby neurodegeneracyjne (demencja, choroby Alzheimera i Parkinsona - red.)" – wskazuje prof. Wiesław Wiczkowski z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, cytowany w komunikacie opublkowanym na stroni Instytutu.

"Działaniem profilaktycznym może być spożywanie związków o działaniu przeciwutleniającym jak np. antocyjany. Po raz pierwszy wykazaliśmy, że przenikają one z krwi do płynu rdzeniowo-mózgowego" – zaznacza naukowiec.

Sumak - egzotyczna bomba przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze z aronii mają korzystny wpływ na mózg
Przeciwutleniacze z aronii mają korzystny wpływ na mózg © Getty Images

Aby związki mogły się dostać do środowiska komórek nerwowych (np. do płynu rdzeniowo-mózgowego), muszą najpierw przejść jedną z barier: krew-mózg lub krew-płyn mózgowo-rdzeniowy, których zadaniem jest ochrona ośrodkowego układu nerwowego m.in. przed substancjami toksycznymi.

Naukowcy z PAN w Olsztynie wykazali, że antocyjany z aronii i czerwonej kapusty tę barierę pokonują.

"Wykazaliśmy, że antocyjany przenikają do płynu mózgowo-rdzeniowego, a skoro tam docierają, to – teoretycznie – mogą brać udział we wszystkich procesach, które zachodzą w środowisku komórek nerwowych, szczególnie tych ograniczających procesy oksydacyjne" – zaznacza prof. Wiczkowski.

Jedz jak najczęściej

Naukowcy badali kilka form cyjanidyny – najpowszechniejszej formy antocyjanów.

Stężenie antocyjanów w płynie rdzeniowo-mózgowym wykryto na poziomie nanomolowym. Dlatego niezbędne jest przeprowadzenie dalszych badań, by zweryfikować, czy przy tak niskim stężeniu mechanizmy przeciwutleniające będą zachodzić.

Jak jednak przekonują autorzy badań, niezależnie od tego, warto spożywać jak najwięcej owoców i warzyw bogatych w antocyjany (czyli o kolorach: niebieskim, fioletowym, czerwonym i pomarańczowym).

"Regularne dostarczanie antocyjanów do organizmu wpływa również korzystnie na skład naszej mikroflory, na funkcjonowanie naszego wzroku oraz licznych narządów. Co ważne, jak do tej pory nie wykazano negatywnych działań tych barwników" – podsumowuje prof. Wiczkowski.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka