Mogą wydłużyć życie nawet o 5 lat. Te owoce jedz jak najczęściej
Dieta, która pozwoli przeżyć długie lata w zdrowiu wcale nie musi być skomplikowana. Czasem strzałem w dziesiątkę może okazać się jeden produkt. Taki potencjał drzemie w winogronach, za które podziękują mózg i wątroba.
1. Winogrona dla zdrowej wątroby
Naukowcy odkryli, że winogrona mogą przeciwdziałać skutkom wysokotłuszczowej zachodniej diety, która bardzo negatywnie odbija się na zdrowiu.
Bogate w witaminy z grupy B, błonnik i potas, są paliwem dla mózu, a także pomagają utrzymać ciśnienie i cholesterol pod kontrolą. Są także wsparciem dla układu odpornościowego i pomagają w leczeniu stłuszczenia wątroby.
Na tym jednak nie koniec. Badania opublikowane w "Foods" wykazały, że winogrona mogą wydłużyć życie nawet o pięć lat.
2. Winogrona sprzyjają długowieczności
Naukowcy przeprowadzili serię eksperymentów na myszach. Podzielono je cztery grupy. W dwóch stosowano standardową dietę syntetyczną lub dietę wysokotłuszczową, podczas gdy u pozostałych dodano sproszkowany suplement winogronowy (dzienna dawka odpowiadała małemu pojemnikowi z owocami).
Wyniki badań wykazały, że dodatek winogron poprawił stłuszczenie wątroby u myszy. Ponadto dodanie winogron do diety wysokotłuszczowej zwiększyło poziom genów antyoksydacyjnych i opóźniło naturalną śmierć.
- Zmiana zaobserwowana w badaniu odpowiadałaby dodatkowym czterem do pięciu latom życia człowieka - zaznaczył prowadzący badanie prof. John Pezzuto.
3. Paliwo dla mózgu
Badanie wykazało też, że winogrona mogą wspomagać mózg. Miały one pozytywny wpływ na zachowanie i funkcje poznawcze, które były upośledzone u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową bez suplementu.
"Wyniki te sugerują potencjał winogron do zapobiegania uszkodzeniom oksydacyjnym, indukowania metabolizmu kwasów tłuszczowych, łagodzenia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i zwiększania długowieczności, gdy są podawane razem z dietą wysokotłuszczową" – napisali autorzy badania.
Pomimo obiecujących wyników, minusem badań jest to, że przeprowadzono je tylko na myszach. Potrzebne są więc dalsze analizy, by sprawdzić, jak te efekty przełożą się na ludzi.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl