Mogą zawierać aflatoksynę. To ona zwiększa ryzyko raka wątroby, piersi

Ziarna słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, są też jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Badania Amerykanów wskazują jednak, że w ziarnach słonecznika może znajdować się groźna aflatoksyna, a jej regularne spożywanie zwiększa m.in. ryzyko raka wątroby.

W jednym z badań wykazano obecność aflatoksyn w ziarnach słonecznika. To substancja, która jest silnymy mutagenemW jednym z badań wykazano obecność aflatoksyn w ziarnach słonecznika. To substancja, która jest silnymy mutagenem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Dieta w walce z rakiem

Prawidłowa dieta jest jednym z najważniejszych czynników wymienianych jako element profilaktyki antyrakowej. Europejski Kodeks Walki z Rakiem wskazuje zdrowy sposób żywienia jako jedną z 12 kluczowych zasad, które mogą zminimalizować ryzyko rozwoju wielu nowotworów.

Zasady diety antyrakowej:

  • Jedz dużo produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców,

  • Ogranicz spożycie wysokokalorycznych produktów spożywczych (o wysokiej zawartości cukru lub tłuszczu) i unikaj napojów słodzonych,

  • Unikaj przetworzonego mięsa, ogranicz spożycie mięsa czerwonego i żywności z dużą ilością soli,

  • Jeśli pijesz alkohol dowolnego rodzaju, ogranicz jego spożycie. Abstynencja pomaga zapobiegać nowotworom.

Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Ziarna słonecznika mogą być rakotwórcze?

Nasiona słonecznika są powszechnie uznawane za bardzo zdrowe, m.in. ze względu na wysokie stężenie witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Wykazano, że ze względu na przeciwzapalne właściwości obecność słonecznika w diecie zmniejsza m.in. ryzyko rozwoju raka okrężnicy, prostaty i piersi.

Ziarna słonecznika mogą być zanieczyszczone toksyczną substancją produkowaną przez grzyby
Ziarna słonecznika mogą być zanieczyszczone toksyczną substancją produkowaną przez grzyby © Getty Images

Jednak jedno z ostatnich badań wskazuje również na pewne ryzyko związane ze spożywaniem dużej ilości słonecznika. Naukowcy z Michigan State University w USA odkryli, że w nasionach słonecznika dość często występuje aflatoksyna - jeden silnych czynników kancerogennych. Aflatoksynę produkują zwłaszcza grzyby z rodziny Aspergillus. Mogą namnażać się m.in. na kukurydzy i orzechach – ziemnych, pistacjach i migdałach.

Badania opublikowane na łamach "Plos One" sugerują, że regularne spożywanie nasion słonecznika zawierających toksyczne związki potencjalnie zwiększa ryzyko raka wątroby. Analizy przeprowadzono w Tanzanii. Okazało się, że blisko 60 proc. przebadanych próbek nasion było skażonych aflatoksynami.

"Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt, w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika jako źródła aflatoksyn w diecie" - wskazują autorzy badań.

Olej słonecznikowy a rak piersi

Inne analizy wskazują również na niekorzystny wpływ nadmiernego spożycia oleju słonecznikowego.

"Istnieje dodatnia korelacja między ryzykiem zachorowania na raka piersi a zwiększonym spożyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-6, występujących powszechnie w: mięsie, jajach i olejach roślinnych (słonecznikowy, kukurydziany). Nadmierne stosowanie w codziennej diecie olejów roślinnych, przy jednoczesnym małym spożyciu ryb, będących źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, doprowadza w organizmie do zaburzenia równowagi pomiędzy tymi kwasami" - wskazują autorzy analizy "Żywieniowe czynniki ryzyka rozwoju raka piersi".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka