Morszczuk – opis, kalorie, wartości odżywcze, znaczenie zdrowotne, przepisy

Morszczuk – to ryba morska, zaliczana czasem do rodziny dorszowatych. Może dożyć nawet 20 lat i osiągać wagę nawet 15 kg. Spotykany jest w Oceanie Atlantyckim, w wodach wschodniego Pacyfiku, Nowej Zelandii, a także Europy i południowej Afryki. Gatunki dostępne w Europie liczą nawet do 1,1 m długości.

Zobacz film: "Dieta wikingów"

spis treści

1. Wartości odżywcze mięsa z morszczuka

Ma zwykle biały kolor i jest miękkie (bardziej niż mięso dorsza). Jego smak jest łagodny. Morszczuk należy do ryb chudych. W 100 g jego mięsa znajduje się około 50 mg cholesterolu. Zawiera 89 kcal.

W 100 g mięsa tej ryby znajdziemy 18,3 g białka, 72 mg sodu i 0,2 g kwasów omega-3). Ze względu na niską zawartość tłuszczu jest bardzo dobrą propozycją dla osób chcących schudnąć oraz zmagających się z chorobą refluksową. Będzie również pożywną propozycją dla kobiet w ciąży i dzieci.

Znajdziemy w nim również wapń, fosfor, selen, witaminę B3, B6 i B12 oraz inne składniki dostępne w mniejszych ilościach.

Wapń i fosfor to pierwiastki, z których w dużej mierze zbudowane są nasze zęby i kości.

Selen występuje w niektórych enzymach, wspomaga organizm przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, a łącząc się z metalami ciężkimi, zmniejsza ich szkodliwość dla naszego organizmu.

Witamina B3 pełni kluczową funkcję w utrzymywaniu zdrowia mózgu i całego układu nerwowego, a także w wytwarzaniu hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Witamina B6 jest częścią enzymów uczestniczących w przetwarzaniu białek, bierze udział w przyswajaniu cukrów złożonych, kwasów tłuszczowych, wpływa korzystnie na układ nerwowy i zwiększa odporność organizmu na bakterie i wirusy. Witamina B12 odpowiada za powstawanie krwinek czerwonych (erytrocytów). Jej niedobór prowadzi do anemii. Odpowiada również za wytwarzanie białek i kwasów nukleinowych, a także bierze udział w przetwarzaniu tłuszczów i cukrów.

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza
9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza [10 zdjęć]

Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy jeść ryby i owoce morza. Przejdź dalej i sprawdź, które gatunki...

zobacz galerię

2. W jakiej formie można kupić morszczuka?

Rybę dostaniemy w sklepach w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą i bez skóry. Jej mięso najczęściej się smaży na głębokim tłuszczu lub lekko, aby podać je sauté. Osoby wystrzegające się tłuszczu mogą morszczuka również upiec.

3. Przepisy na potrawy z morszczuka

To zwykle wariacje na temat ryby smażonej lub pieczonej. Samo jej przygotowanie zależy już od inwencji własnej szefa kuchni. Poniżej przedstawiamy smaczne i proste propozycje na podanie tej wyjątkowej ryby:

  • Morszczuk w panierce

Składniki na 2 porcje: 450 g ryby, 2 łyżki mąki, 3 łyżki oleju, sól.

Przygotowanie: morszczuka należy pokroić na mniejsze porcje, posolić i oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony.

  • Morszczuk z tymiankiem

Składniki na 2 porcje: około 500 g ryby, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki, tymianek, sól, 4 łyżki oleju, cytryna pokrojona w plastry.

Przygotowanie: mięso solimy, posypujemy tymiankiem i obtaczamy w wymieszanym jajku i w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z plasterkami cytryny.

  • Morszczuk pieczony

Składniki na 4 porcje: 1 kg ryby, 2 cebule, 3 pomidory, estragon, sól, 6-7 łyżek mąki, 5 łyżek oleju.

Przygotowanie: rozmrażamy rybę i odsączamy ją z wody. Posypujemy estragonem i oprószamy mąką, a następnie odstawiamy. Siekamy cebulę, obieramy pomidory ze skóry (najłatwiej schodzi po sparzeniu wrzątkiem), a następnie kroimy je w kostkę. Rozprowadzamy olej po powierzchni naczynia żaroodpornego. Układamy w nim plastry ryby i pieczemy w 180o po 10 min po każdej stronie, następnie dodajemy do naczynia cebulę i pomidory i pozostawiamy w piekarniku na kolejne 20 min.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.