Może chorować nawet 9 mln Polaków. Tak cofniesz niealkoholowe stłuszczenie wątroby
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) to choroba, która charakteryzuje się gromadzeniem tłuszczu w wątrobie, ale nie ma to związku z nadużywaniem alkoholu. Zamiast tego, NAFLD zwykle rozwija się u osób z otyłością, insulinoopornością czy cukrzycą. Dlatego tak ważna jest w ich przypadku właściwa dieta. Co powinna zawierać?
1. Co to jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby?
Oprócz osób z otyłością, insulinoopornością czy cukrzycą, niealkoholowe stłuszczenie wątroby często diagnozuje także u osób z wysokim poziomem trójglicerydów we krwi, a także u osób z wysokim poziomem cholesterolu lub zespołem metabolicznym. Szacuje się, że w Polsce NAFLD może dotyczyć nawet 9 mln osób.
W przypadku NAFLD gromadzenie tłuszczu w wątrobie prowadzi do stanu zapalnego, a następnie do uszkodzenia wątroby i bliznowacenia. W cięższych przypadkach NAFLD może prowadzić do marskości wątroby, która może skutkować niewydolnością wątroby lub rakiem wątrobowokomórkowym.
W leczeniu NAFLD kluczowe znaczenie ma zmiana stylu życia: redukcja masy ciała, dieta niskotłuszczowa, regularna aktywność fizyczna, kontrola cukru we krwi oraz poziomu lipidów we krwi.
2. Jak powinna wyglądać dieta?
Dieta w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby powinna być oparta na zasadach zdrowego odżywiania i zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów.
Zaleca się spożywanie białka pochodzącego z niskotłuszczowych źródeł, takich jak ryby, drób, jaja, fasola i orzechy.
Podstawę diety powinny stanowić także warzywa i owoce, ponieważ są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zaleca się spożywanie różnorodnych warzyw i owoców, takich jak szpinak, brokuły, marchewka, dynia, papryka, cytrusy, jagody i awokado.
Węglowodany powinny stanowić około 40-50 proc. kalorii w diecie. Zaleca się spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy ryż, quinoa i warzywa.
Zaleca się spożywanie nienasyconych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy i nasiona.
Kluczowe jest także ograniczenie cukru i tłuszczów nasyconych. Zaleca się unikanie żywności wysokoprzetworzonej, fast foodów, słodyczy i napojów słodzonych.
Konieczne jest również kontrolowanie spożycia soli. Zaleca się ograniczenie soli w diecie do maksymalnie 5 g dziennie, aby pomóc zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i zatrzymywania płynów.
Niezwykle istotne jest też spożywanie wystarczającej ilości wody. Zaleca się picie co najmniej 2-3 litrów wody dziennie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl