Trwa ładowanie...

Może powodować gazy i wzdęcia. Wielu jada na śniadanie

 Patrycja Pupiec
22.08.2023 08:14
Połączenie, które może powodować gazy i wzdęcia. Wielu jada na śniadanie
Połączenie, które może powodować gazy i wzdęcia. Wielu jada na śniadanie (Getty Images)

Nawet najzdrowszy posiłek może u niektórych osób wywoływać dyskomfort, szczególnie gdy jemy coś na pusty żołądek. Zazwyczaj utrudniające życie objawy są efektem chorób lub nietolerancji pokarmowych na jakie cierpi dana osoba. Ekspert wskazuje, że popularne, zdrowe śniadanie może nie sprawdzić się u każdego.

spis treści

1. Jogurt z owocami może sprzyjać wzdęciom

Jogurt i owoce - brzmi jak idealne śniadanie? Okazuje się, że nie będzie takie dla każdego. Farmaceuta Abbas Kanani z Chemist Click zaznacza, że może wywołać dyskomfort trawienny u niektórych osób.

Ekspert podkreśla, że połączenie jogurtu i owoców cytrusowych może powodować objawy takie jak wzdęcia i gazy u niektórych osób. Specjalista wini tutaj dwa czynniki, czyli obecność laktozy oraz kwaśne pokarmy.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy i nie zdaje sobie z tego sprawy. Z kolei kwaśne pokarmy takie jak cytrusy - mogą zwiększać produkcję kwasu żołądkowego. Szczególnie na tę kombinację powinny uważać osoby, które mają wrażliwy żołądek, nietolerancję laktozy lub cierpią na problemy trawienne.

- Podobnie jak w przypadku wszystkich wyborów żywieniowych, najlepiej słuchać swojego ciała i dokonywać odpowiednich wyborów – przestrzega Kanani w rozmowie z express.co.uk.

Ekspert podkreśla, że jeśli po takim śniadaniu nie zauważamy niepokojących objawów, może być to naprawdę dobry i zdrowy początek dnia. O ile zamiast słodkich jogurtów zdecydujemy się na bogaty w witaminę B12 oraz wapń jogurt grecki.

2. Najlepsze produkty na dobry początek dnia

Jedzenie owoców ma wiele zdrowotnych korzyści. Przyczyniają się do detoksykacji organizmu, nawadniają i dają uczucie sytości. Co więcej, są pełne składników odżywczych i błonnika.

Banany są jednymi z najlepszych owoców, od których warto zacząć dzień. Mają w sobie potas, magnez, witaminę C i są dobrym wyborem na śniadanie, ale ze względu na to, że są źródłem cukru, warto jadać je z białkiem lub zdrowym tłuszczem.

Lekarka Monique Tello z Harvard Medical School wskazuje, że rankiem warto stawiać na produkty o niskim indeksie glikemicznym. Badania naukowe wykazują, że spożywanie tego typu produktów poprawia zdolności poznawcze i daje energię na cały dzień.

Większość owoców i warzyw, szczególnie warzyw strączkowych, a także orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych ma niski ładunek glikemiczny, a więc szybko nie podnoszą poziomu cukru we krwi.

Dlatego dr Tello zaleca, by rano sięgać po orzechy, które można dodać do wielu innych produktów, takich jak wspomniany już jogurt albo płatki owsiane.

Specjalistka często na śniadanie jada również pełnoziarniste tosty. Najczęściej z warzywami lub masłem orzechowym. Tym, którzy nie przepadają za tymi posiłkami, zaleca jedzenie jajek, np. w postaci frittaty z warzywami.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze