Może zrujnować wątrobę i jelita. Wycofana ze sprzedaży w niektórych krajach
Zimowe wieczory sprzyjają piciu herbat, zwłaszcza tych o działaniu rozgrzewającym. Choć wiele z nich posiada korzystne dla zdrowia właściwości, niektóre mogą być szkodliwe i prowadzić do poważnych chorób. Dietetyk radzi, jakich herbatek unikać.
1. Zakłócają pracę jelit, prowadzą do uzależnienia
Herbatki ziołowe na oczyszczanie organizmu cieszą się dużą popularnością, szczególnie wśród osób chcących stracić na wadze lub cierpiących na zaparcia. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że ich długotrwałe stosowanie - przekraczające 10 dni - może osłabiać perystaltykę jelit.
Herbata z żywokostu również nie jest zalecana. Zawiera alkaloidy, które szkodzą wątrobie, co jest powodem wycofania tego napoju ze sprzedaży w wielu krajach. Właściwości tej rośliny są zalecane tylko o użytku zewnętrznego.
Kava, napój z korzenia pieprzu metystynowego, również nie cieszy się dobrą opinią. Mimo że jest popularna w Mikronezji i Vanuatu, badania wykazały, że może prowadzić do uzależnienia. Duże ilości kavy mogą prowadzić do problemów z równowagą, senności i zaburzeń widzenia.
2. "Nie zaszkodzi zdrowiu"
Często można usłyszeć, że czarna herbata z cytryną jest niezdrowa ze względu na zawartość glinu - pierwiastka naturalnie występującego w przyrodzie. Glin jest drugim po żelazie najczęściej stosowanym metalem.
Wiele osób uważa, że połączenie z cytryną prowadzi do powstania cytrynianu glinu, który może przenikać do mózgu i odkładać się w innych tkankach, zwiększając ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Czy to prawda?
- Podczas parzenia herbaty z liści uwalnia się do naparu jedynie ułamek procenta zawartego w nich glinu. Jego poziom w naparze osiąga wartość do kilku miligramów na litr. Aby tego typu napój mógł nam zaszkodzić, należałoby wypić go w ogromnych ilościach. Dodawanie plasterka cytryny do herbaty nie zaszkodzi zdrowiu - zaznacza w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk Joanna Smarzak.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił tolerowane tygodniowe spożycie glinu, czyli bezpieczną dawkę tego pierwiastka, która może być spożywana z pożywieniem.
Wynosi ona 1 mg na kilogram masy ciała. W niektórych krajach spożycie glinu przez mieszkańców nieznacznie przekracza ten poziom, ale nie stwierdzono w tym przypadku negatywnych skutków dla zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl