Mózg go uwielbia. Sprawia, że wskazuje na najwyższe obroty
Cynamon to niezastąpiona przyprawa w okresie jesienno-zimowym, dodawana między innymi do rozgrzewających herbat, pierniczków i ciast korzennych. Okazuje się, że cynamon warto stosować na co dzień, ponieważ ma zaskakująco wiele korzyści dla zdrowia. Jakie właściwości ma ta przyprawa?
1. Cynamon na pamięć
Cynamon jest od wieków stosowany w medycynie naturalnej, a współcześni eksperci również potwierdzają jej wyjątkowe właściwości.
Okazuje się, że spożywanie cynamonowych produktów sprawia, że łatwiej zapamiętujemy nowe informacje i jesteśmy spokojniejsi. Dodatkowo przyprawa wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.
Zespół badaczy z Birjand University of Medical Sciences zapoznał się z około 40 badaniami na temat cynamonu i potwierdził jego pozytywny wpływ na naukę i pamięć.
Składniki aktywne, takie jak eugenol, kwas i aldehyd cynamonowy wspierają funkcje poznawcze. Sprawiają, że komórki żyją dłużej, a w organizmie maleją czynniki odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera.
Cynamon u młodych dorosłych wspomaga pamięć i redukuje objawy lękowe, choć konkretny mechanizm działania przyprawy na zapamiętywanie i funkcje poznawcze wciąż nie został poznany.
2. Właściwości cynamonu
Prozdrowotne właściwości cynamonu są wykorzystywane od dawna. Przyprawa obfituje w dużą ilość przeciwutleniaczy (polifenoli), działa przeciwzapalnie i chroni przed rozwojem nowotworów.
Jednocześnie redukuje zbyt wysokie stężenie cholesterolu i trójglicerydów oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Udowodniono także, że cynamon zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, a dawka od 0,5 do 2 łyżeczek dziennie może skutkować spadkiem poziomu glukozy we krwi.
Badania na zwierzętach wykazały dodatkowo, że przyprawa wspiera leczenie chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimera i Parkinsona). Nie brakuje również dowodów na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe cynamonu, co jest niezwykle pomocne w zapobieganiu i leczeniu infekcji.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl