5 z 6Smażone produkty i puszki napojów gazowanych
Smażone jedzenie powinniśmy spożywać w umiarze. Frytki, hamburgery, kiełbaski czy boczek nie nadają się ani do zamrażarki, ani do naszego żołądka. Lekarze ostrzegają przed zagrożeniem związanym z jedzeniem smażonym w głębokim tłuszczu. Jego regularne spożywanie może doprowadzić do problemów z sercem oraz nadwagą. Jeśli jednak od czasu do czasu skusisz się na niezdrową przekąskę, to lepiej jej nie zamrażaj. Straci swoją chrupkość i po rozmrożeniu będzie rozmiękła.
Trzymanie w zamrażarce puszek z napojami może również zakończyć się dla nas bardzo nieprzyjemnie. Aluminium, z którego wykonana jest puszka, pod wpływem niskiej temperatury może eksplodować. Jeżeli chcemy schłodzić napój, to wtawmy puszkę do lodówki.
Sprawdź koniecznie: Czy fast food może być zdrowy?