Muesli z rzeżuchą i kiełkami sojowymi
Danie zawiera bardzo mało cholesterolu, jednocześnie jest bogate w błonnik pokarmowy. Płatki owsiane są bogate w białka i tłuszcze, a więc z wszystkich rodzajów otrąb – najbardziej kaloryczne. Stanowią jednak dobrą dawkę kalorii, bo dostarczają mnóstwa składników mineralnych: magnezu, potasu, fosforu. Ponadto, są obfitym źródłem witaminy B.
Składniki (1 porcja)
- 20 g otrąb owsianych,
- 10 g płatków jaglanych,
- 10 g płatków z zarodków pszenicy,
- 1 łyżeczka świeżo utartego parmezanu,
- 1 pomidor,
- 1 pojemniczek rzeżuchy,
- 20 g kiełków sojowych,
- 150 ml zsiadłego mleka.
Sposób przygotowania
Wymieszać otręby owsiane, płatki z prosa, płatki z zarodków pszenicy oraz parmezan. Umyć pomidor i pokroić w drobną kostkę. Rzeżuchę ściąć nożyczkami i razem z kiełkami sojowymi opłukać. Odsączyć i osuszyć. Płatki zbożowe wymieszać z zsiadłym mlekiem, dodać pomidora, rzeżuchę i kiełki sojowe.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 195,6 kcal |
Białka | 12,9 g |
Tłuszcze | 7,2 g |
Cholesterol | 19,9 mg |
Węglowodany | 26,1 g |
Błonnik | 6,5 g |
Witamina C | 40,8 mg |
Witamina A | 246,5 µg |
Komentarz
Dodane do muesli kiełki soi i rzeżucha nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale również mają dobroczynny wpływ na cerę, koją nerwy, dodają energii i poprawiają apetyt. Kiełki soi oraz rzeżucha są wskazane dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i regulują ciśnienie tętnicze. Jako bogate źródło fitoestrogenów są szczególnie dobre dla kobiet w okresie menopauzy.