Na co zwrócić uwagę, wybierając mrożone ryby? Przydatne oznaczenia
W okresie przedświątecznym nie trudno o zakup mrożonej ryby, która w większości będzie składała się z wody, a nie mięsa. Dlatego warto znać skróty IQF, SHP lub IWP znajdujące się na opakowaniach, aby wiedzieć, jakich ryb unikać i dlaczego.
1. Mrożenie ryb w formie IQF, SHP lub IWP. Jak wybrać najlepszą rybę?
Świeża ryba nie zawiera glazury, czyli warstwy ochronnej z lodu, której celem jest zabezpieczenie ryby przed wysychaniem. Zawierają ją za to ryby mrożone. Warto wybierać takie, których wartość glazury oscyluje w okolicach 5-8 proc.
Poniżej przedstawiamy wyjaśnienie skrótów, które ułatwią wybór najlepszej mrożonej ryby.
IQF – to właśnie tym skrótem najczęściej oznacza się występowanie glazury w rybach. Warto wiedzieć, że glazura techniczna nie powinna przekraczać 5-8 proc. wagi produktu. Niestety, wiele firm zwłaszcza z dalekiego wschodu stosuje 25-35 proc. glazury, co pogarsza jakość ryb i sprawia, że rozpadają się podczas obróbki termicznej. Zakup ryb z takim oznaczeniem jest odradzany.
SHP – to forma pakowania ryb w bloki bez zbędnej glazury. Ryby z takim oznaczeniem są szczelnie zabezpieczone odpowiednim opakowaniem, które zapobiega wysychaniu ryb.
IWP – to sposób pakowania każdej ryby w opakowanie jednostkowe bez glazury. To także sposób zapobiegający wysychaniu ryb.
Dobre jakościowo ryby warto kupować w sklepach rybnych, do których towar dostarczają specjalistyczne hurtownie lub na bazarkach, które są zaopatrywane przez lokalnych hodowców.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl