Nadmiar kurczaka sprzyja rakowi. Ryzyko aż 3 nowotworów

Lekarze i dietetycy przestrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa, ale szkodzić może także drób. Okazuje się, że sięgając zbyt często po kurczaka możemy zwiększyć ryzyko raka.

Nadmiar tego mięsa zwiększa ryzyko trzech groźnych nowotworówNadmiar tego mięsa zwiększa ryzyko trzech groźnych nowotworów
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nadmiar kurczaka może zaszkodzić

Czerwone mięso, zwłaszcza to przetworzone jest rakotwórcze, więc powinno się je maksymalnie ograniczać.

- Jedząc przetworzone czerwone mięso w nadmiarze, szkodzimy własnemu zdrowiu, zwiększając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych - ostrzegał w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Dieta, w której dominuje mięso przetworzne, może sprzyjać m.in. rakowi żołądka wskutek nadużywania soli, ale też stwarzać podwyższone ryzyko raka jelita grubego (chodzi nie tylko o sam nadmiar mięsa, ale też zbyt małą ilością błonnika w postaci warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych).

Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty

Okazuje się jednak, że lepiej nie przesadzać także z drobiem.

Wpływ regularnej konsumpcji mięsa kurczaka badali naukowcy z Oxfordu i znaleźli związek między taką dietą a trzema nowotworami.

Brytyjscy naukowcy zbadali w ciągu 5 lat blisko pół miliona Brytyjczyków w wieku 37-73 lata. U ponad 20 tysięcy badanych wykryto w tym czasie chorobę nowotworową, a konkretnie czerniaka, raka prostaty i chłoniaka nieziarniczego.

Naukowcy wskazują na związek między jedzeniem kurczaka a nowotworem
Naukowcy wskazują na związek między jedzeniem kurczaka a nowotworem © Getty Images

Nie oznacza to jednak, że trzeba natychmiast wykluczyć kurczaka z diety. Naukowcy zastrzegli, że potrzeba dalszych badań nad związkiem jedzenia takiego mięsa i zachorowaniami na nowotwór. Nie brano np. pod uwagę sposobu przyrządzania mięsa.

Jemy mięso na potęgę

Tymczasem Polacy kochają mięso, a statystyki to potwierdzają. Według Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zjadamy rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny. Średnia dla Europy Zachodniej to 80-90 kg rocznie na osobę.

Konsumpcja mięsa rośnie z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub wręcz wyrzucenie go z diety.

Największymi mięsożercami są zdecydowanie Stany Zjednoczone, Australia, Nowa Zelandia i Argentyna (to także najwięksi producenci). Zjada się tam ponad 100 kg mięsa rocznie.

Najmniej mięsa jedzą mieszkańcy Afryki (w Nigerii to 9 kg na osobę, a w Etiopii - 7 kg).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl (https://dziejesie.wp.pl/)

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka