Nadmiar kurczaka sprzyja rakowi. Ryzyko aż 3 nowotworów
Lekarze i dietetycy przestrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa, ale szkodzić może także drób. Okazuje się, że sięgając zbyt często po kurczaka możemy zwiększyć ryzyko raka.
W tym artykule:
Nadmiar kurczaka może zaszkodzić
Czerwone mięso, zwłaszcza to przetworzone jest rakotwórcze, więc powinno się je maksymalnie ograniczać.
- Jedząc przetworzone czerwone mięso w nadmiarze, szkodzimy własnemu zdrowiu, zwiększając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych - ostrzegał w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.
Dieta, w której dominuje mięso przetworzne, może sprzyjać m.in. rakowi żołądka wskutek nadużywania soli, ale też stwarzać podwyższone ryzyko raka jelita grubego (chodzi nie tylko o sam nadmiar mięsa, ale też zbyt małą ilością błonnika w postaci warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych).
Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty
Okazuje się jednak, że lepiej nie przesadzać także z drobiem.
Wpływ regularnej konsumpcji mięsa kurczaka badali naukowcy z Oxfordu i znaleźli związek między taką dietą a trzema nowotworami.
Brytyjscy naukowcy zbadali w ciągu 5 lat blisko pół miliona Brytyjczyków w wieku 37-73 lata. U ponad 20 tysięcy badanych wykryto w tym czasie chorobę nowotworową, a konkretnie czerniaka, raka prostaty i chłoniaka nieziarniczego.
Nie oznacza to jednak, że trzeba natychmiast wykluczyć kurczaka z diety. Naukowcy zastrzegli, że potrzeba dalszych badań nad związkiem jedzenia takiego mięsa i zachorowaniami na nowotwór. Nie brano np. pod uwagę sposobu przyrządzania mięsa.
Jemy mięso na potęgę
Tymczasem Polacy kochają mięso, a statystyki to potwierdzają. Według Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zjadamy rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny. Średnia dla Europy Zachodniej to 80-90 kg rocznie na osobę.
Konsumpcja mięsa rośnie z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub wręcz wyrzucenie go z diety.
Największymi mięsożercami są zdecydowanie Stany Zjednoczone, Australia, Nowa Zelandia i Argentyna (to także najwięksi producenci). Zjada się tam ponad 100 kg mięsa rocznie.
Najmniej mięsa jedzą mieszkańcy Afryki (w Nigerii to 9 kg na osobę, a w Etiopii - 7 kg).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl (https://dziejesie.wp.pl/)
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.