Sól hamuje wzrost guzów nowotworowych. Które produkty zawierają najwięcej sodu?
Najnowsze wyniki badań wskazują, że choć dieta wysokosodowa przyczynia się do nadciśnienia i chorób układu krążenia, to może też zwalczać komórki nowotworowe. Czy wieści ze świata nauki będą przełomem w walce z rakiem? W których produktach znajdziemy najwięcej sodu?
1. Sól – białe złoto czy biała śmierć?
Sól, której główny składniki to chlorek sodu (NaCl), jest w diecie niezbędna. Obok potasu sód stanowi jeden z najważniejszych pierwiastków, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Jego niedobór może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca.
Sód jest szczególnie istotny dla sportowców, a także seniorów. Sportowcy tracą sód wraz z potem, u osób starszych z kolei niedobór sodu może być podyktowany wieloma czynnikami – m.in. zmniejszeniem pragnienia i zaburzeniem funkcjonowania nerek czy wreszcie przyjmowaniem leków na nadciśnienie. Czy sól to "białe złoto"?
Owszem, bez niej nie ma życia, ale Polacy należą do nacji, u których spożycie soli jest alarmujące. Zamiast zalecanych 5 g soli w skali doby, Polacy spożywają trzykrotność tej normy – 15 g.
A nadmiar sodu w diecie powoduje podniesienie ciśnienia tętniczego krwi, w konsekwencji zwiększając ryzyko zaburzeń pracy serca, w tym wystąpienia zawału mięśnia sercowego, a nawet udaru mózgu.
Naukowcy dostrzegają również powiązanie diety wysokosodowej z otyłością czy osteoporozą. W tym kontekście mówi się o soli kuchennej "biała śmierć".
Najnowsze badania pokazują jednak, że nadmiar soli może być śmiercionośny także dla... komórek nowotworowych.
2. Sód wpływa na nowotwory
"Science Advances" opublikowało doniesienia badaczy z Translational Health Science and Technology Institute w Indiach.
Ich zdaniem dieta bogata w sód powoduje zmiany w mikrobiocie jelitowej, a konkretnie – wzrost bakterii Bifidobacterium. To Gram-dodatnie, pałeczkowate bakterie, które mają niezwykłą właściwość – wytwarzają kwas mlekowy. To one jako jedne z pierwszych kolonizują układ pokarmowy noworodka, a u dorosłego, zdrowego człowieka są przeważającym składnikiem flory jelitowej.
Sól, zdaniem badaczy, zwiększa ilość tych dobroczynnych bakterii, a te z kolei – powodują namnażanie się komórek odpornościowych zwalczających nowotwór. Poza tym dieta wysokosodowa zwiększa przepuszczalność jelit, umożliwiając bakteriom przenikanie bezpośrednio do guza i aktywowanie tzw. komórek NK (ang. Natural Killer, podstawowe komórki układu odpornościowego o właściwościach cytotoksycznych).
Jak informują badacze: "Wyniki te wskazują, że HSD (dieta wysokosodowa, przyp. red.) moduluje mikrobiom jelitowy, który indukuje zależną od komórek NK odporność na nowotwory z potencjalną perspektywą translacyjną".
Czy to przełom w badaniach nad nowotworami? Badacze studzą emocje, podkreślając, że konieczne są dalsze badania, ponieważ ich odkrycie opierało się na eksperymentach na myszach. Być może jednak w przyszłości pozwoli to na skuteczniejsze i łatwiejsze leczenie guzów nowotworowych.
Jedno jest pewne – nie taka sól straszna, jak ją malują.
3. Te produkty to bogactwo sodu
Osoby narażone na niedobór sodu powinny mieć się na baczności. Szereg objawów, takich jak mdłości, zaburzenia równowagi, osłabienie, drażliwość czy problemy z koncentracją – mogą wskazywać na niedobór tego pierwiastka.
A jak zadbać o jego prawidłowy poziom w organizmie? Niespełna 40 proc. sodu przyswajanego przez nas pochodzi z popularnej przyprawy – soli, ponad 20 proc. z pieczywa i niewiele mniej – z mięsa i jego wyrobów.
Produkty, które są najlepszym źródłem sodu:
- mięso (w tym głównie podroby, wątroba, móżdżek, nerki), ryby (łosoś, węgorz, jesiotr, szczupak, okoń), owoce morza,
- pomidory,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- ziemniaki,
- orzechy ziemne.
Produkty przetworzone, w których możemy odnaleźć źródło sodu, to przede wszystkim sery twarogowe, ryby wędzone, oliwki zielone marynowane, keczup, musztarda.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl