Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Nadmiar witaminy C

Avatar placeholder
28.02.2020 19:13
Nadmiar witaminy C
Nadmiar witaminy C (Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC0 1.0)

Witamina C (kwas askorbinowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy bowiem w syntezie kolagenu, wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni przed rozwojem nowotworów. Prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jednakże suplementacja diety preparatami bogatymi w kwas askorbinowy może być przyczyną przedawkowania witaminy C.

spis treści

Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, jednak przyjmowany w zwiększonych ilościach może wywoływać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Mogą to być nudności, biegunka, wymioty lub wysypka skórna. Zazwyczaj jego nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.

1. Rola witaminy C

Witamina C pełni zróżnicowane funkcje w organizmie. Kwas askorbinowy, wykazując aktywność antyoksydacyjną, usuwa wolne rodniki tlenowe, które uszkadzają błony komórkowe i kwasy DNA, przyczyniając się do rozwoju chorób nowotworowych, oraz przyspieszają starzenie się organizmu. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy włókien kolagenowych, które warunkują miedzy innymi odporność mechaniczną skóry, magazynują wodę oraz czynniki wzrostu. Niedobór witaminy C jest przyczyną suchej skóry, krwawienia dziąseł, pękania naczyń krwionośnych, siniaków. Ponadto zbyt małe spożycie witaminy C jest przyczyną niedokrwistości niedobarwliwej, gdyż witamina ta zwiększa wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym. Witamina C uczestniczy w procesach odpornościowych organizmu, dlatego też w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, kiedy występuje zmniejszone spożycie warzyw i owoców, spada odporność organizmu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Zobacz film: "W polskich owocach jest więcej witaminy C niż w cytrusach!"

Wiele osób zaczyna zażywać suplementy diety, które mają na celu poprawienie odpowiedzi immunologicznej organizmu. Istnieje więc ryzyko przedawkowania witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi u dorosłego człowieka 1 mg/kg masy ciała, natomiast u dzieci i niemowląt 2 mg/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących (1,5 mg/kg masy ciała), a także u osób przyjmujących kwas acetylosalicylowy (Acard, Polocard, Aspiryna, Polopiryna), diabetyków, palących papierosy oraz osób chorujących na nadciśnienie, miażdżycę i prowadzących stresujący tryb życia.

ROZWIĄŻ TESTY I SPRAWDŹ:

2. Przedawkowanie witaminy C

Nadmiar witaminy C przyjęty z pokarmem jest wydalany z moczem, gdyż jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Dlatego też trudno jest przedawkować witaminę C. Jednakże w wielu badaniach klinicznych dowiedziono, że dzienne spożywanie kwasu askorbinowego w dawce powyżej 1000 mg sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Nadmiar witaminy C przekształca się w kwas szczawiowy, który w drogach moczowych wytrąca się z wapniem, w postaci kamieni. Megadawki witaminy C pochodzącej z preparatów witaminowych powodują również dolegliwości ze strony układu pokarmowego w postaci nudności, bólów brzucha, zgagi. Witamina C jest dostępna w aptekach bez recepty. Znajduje się również w preparatach mających opóźnić procesy starzenia się organizmu i poprawić stan skóry. Przyjmowanie preparatów z witaminą C jest również zalecane w stanach chorobowych takich jak grypa, przeziębienie. Najczęściej występuje w połączeniu z rutyną, która przede wszystkim uszczelnia naczynia krwionośnie i wykazuje słabe działanie przeciwzapalne. Przyjmując te preparaty, należy zachować ostrożność, by nie przedawkować witaminy C.

Czerwone pomarańcze – naturalny zastrzyk witaminy C
Czerwone pomarańcze – naturalny zastrzyk witaminy C [7 zdjęć]

Na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżniają. Pomarańczowa skóra i średnia wielkość nie przykuwają

zobacz galerię
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze