Najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ekspert poleca te ryby
Ryby, w tym śledzie, są nie tylko tradycyjnym elementem wigilijnej kolacji, ale także cennym składnikiem codziennej diety. Dr Bartosz Kulczyński, specjalista ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zaznacza, że ryby dostarczają wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla zdrowia.
1. Zdrowotne korzyści z jedzenia ryb
Dr Kulczyński podkreśla, że kwasy omega-3, takie jak EPA i DHA, są niezbędne dla organizmu i trudno je znaleźć w innych produktach spożywczych. Ryby takie jak łosoś, pstrąg tęczowy, sardynki, makrela atlantycka czy śledź są bogate w te składniki.
- Śledź jest właściwie jednym z najbogatszych źródeł tego składnika (kwasów omega-3) i z tego też względu uważam, że śledzie jak najbardziej warto włączać do jadłospisu nie tylko w okresie świąt, ale również na co dzień – zaznaczył ekspert.
Dr Kulczyński zaleca, by unikać śledzi w oleju na rzecz marynowanych w przyprawach, soku z cytryny czy occie, co jest zdrowszą alternatywą.
Karp, choć popularny na wigilijnym stole, nie jest najzdrowszą opcją. Tradycyjnie smażony w głębokim tłuszczu, staje się kaloryczny i ciężkostrawny. Jednak dr Kulczyński zaznacza, że spożywanie go jedynie w święta nie zaszkodzi znacząco zdrowiu.
Zobacz także: Ryby najczęściej wybierane przez Polaków (WIDEO)
2. Zwróć uwagę na pochodzenie ryb
Ryby są nieodłącznym elementem świątecznego menu, ale ich wybór ma duże znaczenie dla zdrowia. Podczas Wigilii popularne są karp i śledź, choć coraz częściej sięgamy po łososia. Nie każde ryby są jednak dobrym wyborem – takie jak np. panga, mogą zawierać antybiotyki i hormony, co wpływa negatywnie na zdrowie.
Niektóre ryby, jak łosoś hodowlany, zyskały złą reputację ze względu na toksyny związane z przemysłowym hodowaniem. Alternatywą są gatunki tańsze, ale bogate w wartości odżywcze, takie jak śledzie czy makrela, które dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych i białka.
Zwracanie uwagi na pochodzenie ryb jest istotne – zrównoważone połowy to wybór, który chroni ekosystemy morskie. Certyfikaty MSC gwarantują, że zakupione ryby pochodzą z odpowiedzialnych źródeł, co sprzyja ochronie środowiska oraz zapewnia zdrowe pożywienie.
Wybierając na świąteczny stół ryby ze zrównoważonych połowów, dbamy nie tylko o zdrowie, ale także o środowisko dla przyszłych pokoleń. Dostępnych jest coraz więcej produktów z certyfikatem MSC, które można nabyć w popularnych sieciach handlowych.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl