Najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ekspert poleca te ryby
Ryby, w tym śledzie, są nie tylko tradycyjnym elementem wigilijnej kolacji, ale także cennym składnikiem codziennej diety. Dr Bartosz Kulczyński, specjalista ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zaznacza, że ryby dostarczają wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla zdrowia.
W tym artykule:
Zdrowotne korzyści z jedzenia ryb
Dr Kulczyński podkreśla, że kwasy omega-3, takie jak EPA i DHA, są niezbędne dla organizmu i trudno je znaleźć w innych produktach spożywczych. Ryby takie jak łosoś, pstrąg tęczowy, sardynki, makrela atlantycka czy śledź są bogate w te składniki.
- Śledź jest właściwie jednym z najbogatszych źródeł tego składnika (kwasów omega-3) i z tego też względu uważam, że śledzie jak najbardziej warto włączać do jadłospisu nie tylko w okresie świąt, ale również na co dzień – zaznaczył ekspert.
Dr Kulczyński zaleca, by unikać śledzi w oleju na rzecz marynowanych w przyprawach, soku z cytryny czy occie, co jest zdrowszą alternatywą.
Wigilia bez karpia? "Tradycja z PRL-u, ale bez ryb ciężko się obejść podczas wigilii. Będzie drogo"
Karp, choć popularny na wigilijnym stole, nie jest najzdrowszą opcją. Tradycyjnie smażony w głębokim tłuszczu, staje się kaloryczny i ciężkostrawny. Jednak dr Kulczyński zaznacza, że spożywanie go jedynie w święta nie zaszkodzi znacząco zdrowiu.
Zobacz także: Ryby najczęściej wybierane przez Polaków (WIDEO)
Zwróć uwagę na pochodzenie ryb
Ryby są nieodłącznym elementem świątecznego menu, ale ich wybór ma duże znaczenie dla zdrowia. Podczas Wigilii popularne są karp i śledź, choć coraz częściej sięgamy po łososia. Nie każde ryby są jednak dobrym wyborem – takie jak np. panga, mogą zawierać antybiotyki i hormony, co wpływa negatywnie na zdrowie.
Niektóre ryby, jak łosoś hodowlany, zyskały złą reputację ze względu na toksyny związane z przemysłowym hodowaniem. Alternatywą są gatunki tańsze, ale bogate w wartości odżywcze, takie jak śledzie czy makrela, które dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych i białka.
Zwracanie uwagi na pochodzenie ryb jest istotne – zrównoważone połowy to wybór, który chroni ekosystemy morskie. Certyfikaty MSC gwarantują, że zakupione ryby pochodzą z odpowiedzialnych źródeł, co sprzyja ochronie środowiska oraz zapewnia zdrowe pożywienie.
Wybierając na świąteczny stół ryby ze zrównoważonych połowów, dbamy nie tylko o zdrowie, ale także o środowisko dla przyszłych pokoleń. Dostępnych jest coraz więcej produktów z certyfikatem MSC, które można nabyć w popularnych sieciach handlowych.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.