Najchudsze gatunki ryb. Zdrowe i bardzo smaczne
1 z 7Chude ryby - ważny składnik diety
Ryby są bardzo zdrowe. Ich spożywanie korzystnie działa na mózg i układ nerwowy, układ sercowo-naczyniowy, a nawet może przeciwdziałać depresji.
Niektóre ryby, zwłaszcza morskie, są dość tłuste. Wielu dietetyków sugeruje, żeby wybierać chudsze odmiany.
Większość konsumentów nie ma pojęcia, jakie ryby są chude, a jakie tłuste. Tymczasem może mieć to znaczenie szczególnie dla tych, którzy są na diecie.
Ryby tłuste to te, które mają więcej niż 7 proc. tłuszczu. Są to m.in.: halibut, łosoś, szprot, śledź, makrela, karp, jesiotr. Najtłustszy wydaje się węgorz, który ma ponad 15 proc. tłuszczu.
Średnio tłuste ryby mają od 2 do 7 proc. tłuszczu. Wymienić tu można m.in. troć, sieję, sielawę, pstrąga, suma.
Do najchudszych ryb zaliczają się m.in. dorsz, morszczuk, mintaj, sandacz, szczupak, tołpyga, amur. Mają mniej niż 2 proc. tłuszczu.
Zobacz galerię i poznaj ich zalety.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Mordercze ryby