6 z 7Szczupak
Szczupak jest uniwersalną rybą. Umożliwia podanie na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno pieczony, jak i smażony, grillowany, duszony albo po prostu gotowany na parze.
Niektórzy lubią wersję faszerowaną albo szczupaka w galarecie. To idealny pomysł na obiad lub na romantyczną kolację.
Zarówno ryby, jak i owoce morza, to idealny pomysł na urozmaicenie diety.
Bogactwo tych składników znajduje się w kuchni śródziemnomorskiej, którą nie bez powodu uważa się za najzdrowszą na świecie.
Są one źródłem żelaza, cynku, magnezu i białka, chudszego niż białko pochodzące od zwierząt.
Wśród niebezpieczeństw związanych ze spożywaniem ryb i owóców morza wymienia się ryzyko alergii.
Jeśli jednak nie ma zdrowotnych przeciwskazań, aby je spożywać, warto jak namocniej wzbogacić dietę tymi składnikami.
Zobacz też: Dlaczego warto przejść na dietę pescowegetariańską?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl