Najzdrowszy napój świata. Chroni przed przeziębieniem i grypą

"Najzdrowszy napój świata" w przygotowaniu jest banalnie prosty. Bez problemu można go zrobić w domu, a wystarczą do tego trzy składniki. Dlaczego warto pić ajran?

Najdrowszy napój świata. Bez problemu zrobisz w domuNajdrowszy napój świata. Bez problemu zrobisz w domu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Najzdrowszy napój świata

Ajran to popularny w Turcji, a także na Bałkanach i Bliskim Wschodzie napój na bazie jogurtu naturalnego, uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie. Niektórzy nawet sądzą, że w tej dziedzinie jest liderem.

Ma charakterystyczny lekko kwaśny smak. Pomaga uzupełnić elektrolity i dostarcza cennych składników odżywczych m.in. wapnia, witamin z grupy B, a także żywe kultury bakterii.

Można go pić przez cały rok. Jesienią i zimą wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Z kolei latem doskonale gasi pragnienie i uzupełnia niedobór sodu.

Ayran jest uważany za najzdrowszy napój świata
Ayran jest uważany za najzdrowszy napój świata © Getty Images

Picie ajranu wspiera także funkcjonowanie jelit i nerek, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i kości, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jest też polecany osobom zmagającym się z problemami trawiennymi i tym, które chcą zgubić zbędne kilogramy, bo jest niskokaloryczny (w 100 ml napoju znajduje się ok. 47 kalorii).

Wykorzystuje się go również w kosmetologii, ponieważ pozytywnie wpływa na cerę.

Jak zrobić ajran?

Do przygotowania ajranu wystarczą trzy składniki: jogurt naturalny, woda i sól. Schodzoną wodę i jogurt wlewamy do wysokiego naczynia (w proporcjach 2 porcje jogurtu i 1 porcję wody lub 1 porcja jogurtu i 1 porcja wody) i dodajemy szczyptę soli.

Wody nie może być zbyt wiele, chodzi tylko o to, żeby całość nie była zbyt gęsta. Wszystko miksujemy blenderem, tak, by na powierzchni pojawiła się charakterystyczna piana.

Ajran świetnie pasuje do typowych tureckich potraw, w tym kebaba. Można go też pić w towarzystwie innych mięsnych dań, a także ziemniaków, pieczywa, wyrobów mącznych, a także solo - w każdym wydaniu będzie smaczny.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka