Najdroższy miód na rynku. Czy rzeczywiście jest taki dobry?
Mały słoiczek miodu manuka może kosztować nawet 200 zł. To kilkanaście razy więcej niż cena polskiego miodu lipowego czy akacjowego. Miód manuka uważany jest za najzdrowszy na świecie. Co jest w nim takiego niezwykłego?
1. Miejsce produkcji
Miód manuka wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzew herbacianych, które występują tylko w Nowej Zelandii. Można go określić mianem produktu regionalnego. Tereny, na których powstaje miód należą do najczystszych na świecie. To wszystko sprawia, że miód ten ma unikalny skład i właściwości.
- Miód manuka w swoim składzie posiada substancję aktywną określaną jako methylglyoxsal, która nie występuje w żadnym innym miodzie - tłumaczy mgr inż. Jagoda Ziemoląg, dietetyk z Fresh Dieta, specjalizująca się w dietoterapii zaburzeń endokrynologicznych.
Oryginalny produkt cechuje się gorzkawo-ziemistym smakiem oraz charakterystycznym wrzosowym zapachem.
2. Właściwości miodu manuka
Miód manuka posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu przed drobnoustrojami.
- Warto jednak podkreślić, że takie same właściwości ma nasz polski miód gryczany. Różnicę robi właśnie methylglyoxsal. Dzięki jego obecności miód manuka wykazuje również działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe – dodaje dietetyk.
Działanie przeciwwirusowe miodu manuka udowodnił w swoim badaniu dr Dee Carter z Uniwersytetu w Sydney. Żadna z infekcji wirusowych, które badał nie była w stanie przetrwać leczenia miodem manuka.
Miód manuka wpływa również na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego, wspomaga florę bakteryjną jelit, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Polecany jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego i refluks.
Podnosi odporność organizmu i pomaga walczyć z drobnoustrojami wywołującymi zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa i infekcje przewodu pokarmowego.
3. Jak używać miodu manuka?
Miód manuka nie jest lekiem, ale może być stosowany profilaktycznie w celu podniesienia odporności. Szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej jesteśmy narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe.
Warto codziennie wypijać szklankę ciepłej wody z odrobiną rozpuszczonego w niej miodu manuka.
- Trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej temperaturze napoju - nie powinna przekraczać 40ºC. W niskiej temperaturze miód nie traci swoich właściwości odżywczych. W przeciwnym razie zafundujemy sobie wodę z najdroższym cukrem świata – tłumaczy Ziemoląg.
Podczas zakupu miodu manuka trzeba zwrócić uwagę na jedną istotną rzecz.
- Na słoiczkach znajdziemy różne oznaczenia odpowiadające zawartości methylglyoxsalu w miodzie. Im większa, tym lepiej. Warto też zwrócić uwagę na metodę, jaką mierzono zawartość tej substancji. Najlepszą metodą ze względu na powtarzalność oraz granicę błędu, jest MGO - mówi dietetyk Robert Lipert.
Przed zakupem warto sprawdzić, czy na miodzie znajdują się odpowiednie oznaczenia. Na rynku jest wielu nieuczciwych producentów, którzy rozcieńczają miód, przez co traci on swoje właściwości.
W zależności od ilości methylglyoxsalu miód manuka stosuje się na różne dolegliwości.
Rodzaj miodu manuka | Zastosowanie |
---|---|
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) | wzmacnia odporność, pomaga utrzymać dobry stan zdrowia |
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) | łagodzi dolegliwości układu pokarmowego: refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha |
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) | wspomaga leczenie wrzodów żołądka, trudno gojących się ran, zespołu jelita drażliwego |
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) | wspomaga leczenie miażdżycy kończyn dolnych, egzemy, anginy, bakteryjnego zapalenia zatok, półpaśca |
- Jeśli domowy budżet na to pozwala, warto kupić miód manuka i włączyć go do swojego jadłospisu. Pamiętajmy jednak, że polski rynek obfituje w rodzime miody, które również słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Do wyboru mamy miody lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane, wrzosowe i spadziowe - dodaje Jagoda Ziemląg.
Biorąc pod uwagę nowe zalecenia Narodowego Instytutu Doskonałości w Zakresie Zdrowia i Opieki Zdrowotnej (NICE) oraz Zdrowia Publicznego w Anglii (PHE) odnośnie stosowania miodu jako preparatu pierwszego wyboru podczas leczenia przeziębień, warto wykorzystać ten produkt w walce z jesiennymi infekcjami. Miodu nie można podawać dzieciom poniżej 1. roku życia. Osoby uczulone na jad pszczeli przed spożyciem miodu powinny skonsultować się z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl