Trwa ładowanie...

Miód spadziowy – charakterystyka, właściwości

Większość z nas docenia smak i właściwości miodu właśnie teraz – jesienią. Ponieważ pomaga zapobiegać przeziębieniu i łagodzi jego pierwsze objawy, miód często ląduje na kanapce lub w ciepłej herbacie z cytryną i sokiem malinowym. Na naszych stołach zwykle pojawia się lipowy, wielokwiatowy czy akacjowy. Tymczasem tym, który powinniśmy jeść jak najczęściej, ze względu na prozdrowotne właściwości, jest miód ze spadzi iglastej.

Zobacz film: "Miód - naturalny lek. Jaki wybrać?"

spis treści

1. Miód spadziowy - charakterystyka

Miód spadziowy charakteryzuje się tym, że nie wytwarza się go z nektaru łąkowych roślin, który pracowicie zbierają pszczoły. To miód, który jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze spadzi.

Spadź jest substancją pochodzącą z liści, która zostaje przefiltrowana przez konkretne owady. Ponieważ nie przyswajają one cukru, wydalają je na drzewa i liście. Wydzieloną przez nich substancję bardzo łatwo znaleźć w lesie – oblepia ona liście i igły drzew. To właśnie spadź staje się łakomym kąskiem dla pszczół.

Odróżnić miód ze spadzi iglastej od innych rodzajów słodkiego przysmaku jest bardzo prosto. W przeciwieństwie do innych rodzajów miodu, ma kolor zgniłozielony, brązowy lub brunatny. Nie sposób też nie przejść obojętnie obok jego intensywnego, leśnego aromatu.

Nie daj się zwieść. Wybierz najlepszy miód
Nie daj się zwieść. Wybierz najlepszy miód [4 zdjęcia]

Niezwykłe właściwości miodu są znane od lat. Chętnie stosujemy go jako bezpieczne lekarstwo na różnego...

zobacz galerię

2. Miód spadziowy - właściwości

W zależności od tego, czy miód pochodzi z sosny czy ze świerku, oraz kiedy jest zbierany, może posiadać różne właściwości. Jedno jest pewne – są one dużo bogatsze od tradycyjnego miodu pochodzącego z nektaru. Znajdziemy w nim mnóstwo enzymów i kwasów organicznych oraz substancji, które swoim działaniem przypominają antybiotyki.

Skład chemiczny miodu spadziowego sprawia, że polecany jest on osobom, które przeszły ciężką chorobę lub są w trakcie rekonwalescencji. Warto go włączyć do swojej diety w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie, czyli w trakcie jesieni i zimy.

Zobacz także:

Doskonale sprawdzi się także w chorobach układu pokarmowego, chorobach skóry i dolegliwości układu moczowego. Pamiętaj jednak, że aby nie pozbawić go prozdrowotnych właściwości, nigdy nie rozpuszczaj go we wrzątku.

Miód spadziowy iglasty coraz częściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, jednak wciąż najłatwiej zamówić go przez internet. Za 1 kg zapłacimy ok. 50 zł.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.