Miód spadziowy – charakterystyka, właściwości

Większość z nas docenia smak i właściwości miodu właśnie teraz – jesienią. Ponieważ pomaga zapobiegać przeziębieniu i łagodzi jego pierwsze objawy, miód często ląduje na kanapce lub w ciepłej herbacie z cytryną i sokiem malinowym. Na naszych stołach zwykle pojawia się lipowy, wielokwiatowy czy akacjowy. Tymczasem tym, który powinniśmy jeść jak najczęściej, ze względu na prozdrowotne właściwości, jest miód ze spadzi iglastej.

Miód spadziowy charakteryzuje się tym, że nie wytwarza się go z nektaru łąkowych roślinMiód spadziowy charakteryzuje się tym, że nie wytwarza się go z nektaru łąkowych roślin
Źródło zdjęć: © 123rf.com
Aleksandra Miłosz

Miód spadziowy - charakterystyka

Miód spadziowy charakteryzuje się tym, że nie wytwarza się go z nektaru łąkowych roślin, który pracowicie zbierają pszczoły. To miód, który jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze spadzi.

Spadź jest substancją pochodzącą z liści, która zostaje przefiltrowana przez konkretne owady. Ponieważ nie przyswajają one cukru, wydalają je na drzewa i liście. Wydzieloną przez nich substancję bardzo łatwo znaleźć w lesie – oblepia ona liście i igły drzew. To właśnie spadź staje się łakomym kąskiem dla pszczół.

Odróżnić miód ze spadzi iglastej od innych rodzajów słodkiego przysmaku jest bardzo prosto. W przeciwieństwie do innych rodzajów miodu, ma kolor zgniłozielony, brązowy lub brunatny. Nie sposób też nie przejść obojętnie obok jego intensywnego, leśnego aromatu.

Miód - naturalny lek. Jaki wybrać?

Miód spadziowy - właściwości

W zależności od tego, czy miód pochodzi z sosny czy ze świerku, oraz kiedy jest zbierany, może posiadać różne właściwości. Jedno jest pewne – są one dużo bogatsze od tradycyjnego miodu pochodzącego z nektaru. Znajdziemy w nim mnóstwo enzymów i kwasów organicznych oraz substancji, które swoim działaniem przypominają antybiotyki.

Skład chemiczny miodu spadziowego sprawia, że polecany jest on osobom, które przeszły ciężką chorobę lub są w trakcie rekonwalescencji. Warto go włączyć do swojej diety w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie, czyli w trakcie jesieni i zimy.

Zobacz także:

Doskonale sprawdzi się także w chorobach układu pokarmowego, chorobach skóry i dolegliwości układu moczowego. Pamiętaj jednak, że aby nie pozbawić go prozdrowotnych właściwości, nigdy nie rozpuszczaj go we wrzątku.

Miód spadziowy iglasty coraz częściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, jednak wciąż najłatwiej zamówić go przez internet. Za 1 kg zapłacimy ok. 50 zł.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka