Miód spadziowy – charakterystyka, właściwości
Większość z nas docenia smak i właściwości miodu właśnie teraz – jesienią. Ponieważ pomaga zapobiegać przeziębieniu i łagodzi jego pierwsze objawy, miód często ląduje na kanapce lub w ciepłej herbacie z cytryną i sokiem malinowym. Na naszych stołach zwykle pojawia się lipowy, wielokwiatowy czy akacjowy. Tymczasem tym, który powinniśmy jeść jak najczęściej, ze względu na prozdrowotne właściwości, jest miód ze spadzi iglastej.
W tym artykule:
Miód spadziowy - charakterystyka
Miód spadziowy charakteryzuje się tym, że nie wytwarza się go z nektaru łąkowych roślin, który pracowicie zbierają pszczoły. To miód, który jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze spadzi.
Spadź jest substancją pochodzącą z liści, która zostaje przefiltrowana przez konkretne owady. Ponieważ nie przyswajają one cukru, wydalają je na drzewa i liście. Wydzieloną przez nich substancję bardzo łatwo znaleźć w lesie – oblepia ona liście i igły drzew. To właśnie spadź staje się łakomym kąskiem dla pszczół.
Odróżnić miód ze spadzi iglastej od innych rodzajów słodkiego przysmaku jest bardzo prosto. W przeciwieństwie do innych rodzajów miodu, ma kolor zgniłozielony, brązowy lub brunatny. Nie sposób też nie przejść obojętnie obok jego intensywnego, leśnego aromatu.
Miód - naturalny lek. Jaki wybrać?
Miód spadziowy - właściwości
W zależności od tego, czy miód pochodzi z sosny czy ze świerku, oraz kiedy jest zbierany, może posiadać różne właściwości. Jedno jest pewne – są one dużo bogatsze od tradycyjnego miodu pochodzącego z nektaru. Znajdziemy w nim mnóstwo enzymów i kwasów organicznych oraz substancji, które swoim działaniem przypominają antybiotyki.
Skład chemiczny miodu spadziowego sprawia, że polecany jest on osobom, które przeszły ciężką chorobę lub są w trakcie rekonwalescencji. Warto go włączyć do swojej diety w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie, czyli w trakcie jesieni i zimy.
Zobacz także:
Doskonale sprawdzi się także w chorobach układu pokarmowego, chorobach skóry i dolegliwości układu moczowego. Pamiętaj jednak, że aby nie pozbawić go prozdrowotnych właściwości, nigdy nie rozpuszczaj go we wrzątku.
Miód spadziowy iglasty coraz częściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, jednak wciąż najłatwiej zamówić go przez internet. Za 1 kg zapłacimy ok. 50 zł.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.