Trwa ładowanie...

Najgorsza część kurczaka. Nie jedz! Tu gromadzą się pasożyty

Avatar placeholder
Dominika Najda 18.07.2023 13:27
Szkodliwe części kurczaka, których lepiej nie spożywać. W nich gromadzą się pasożyty
Szkodliwe części kurczaka, których lepiej nie spożywać. W nich gromadzą się pasożyty (Getty Images)

Mięsem najczęściej trafiającym na nasze talerze bez wątpienia jest kurczak. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 30 kg. Można go przygotować na wiele sposobów, a każdy znajdzie swoją ulubioną część. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie powinniśmy spożywać.

spis treści

1. Bakterie i pasożyty w mięsie z kurczaka

Kurczak to wszechstronne mięso, a do tego jest stosunkowo niedrogie. Jedni wolą piersi od udek, a inni z zapałem pałaszują skrzydełka. Miłośników podrobów również nie brakuje, ale nie po wszystkie części kurczaka powinniśmy sięgać.

Jedną z nich są kurze płuca, w których pełno jest bakterii i pasożytów. Nawet obróbka termiczna nie pozwala na pozbycie się ich wszystkich, ponieważ niektóre z nich są niezwykle odporne nawet na wysokie temperatury.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Spożycie płuc kurczaka może doprowadzić do złego samopoczucia i nieprzyjemnych objawów. Nie zawsze wystąpi reakcja, niemniej jednak jest to zagrożenie, o którym warto pamiętać.

Niektóre części kurczaka mogą wręcz zaszkodzić
Niektóre części kurczaka mogą wręcz zaszkodzić (Pixabay)

2. Pamiętaj o odpowiednich nawykach

Kolejną częścią kurczaka, której nie zaleca się spożywać, jest głowa. W tym miejscu mogą gromadzić się szkodliwe substancje po odfiltrowaniu, więc lepiej sobie odpuścić.

O ile po zjedzeniu jednej czy dwóch głów nic nam nie grozi, spożycie wielu z nich może sprawić, że szkodliwe substancje z mięsa przedostaną się do naszego organizmu i negatywnie wpłyną na zdrowie.

Warto też pamiętać o odpowiednich nawykach podczas gotowania w kuchni. Mięso powinno być odpowiednio oczyszczone i przygotowane, by pozbyć się pasożytów i bakterii, które mogą się w nim znajdować.

Najgiorszą częścią kurczaka jest tzw. gąska (ogon) - tędy ptaki wydalają. Niestety tu gromadzi się najwięcej pasożytów. Dlatego lepiej ją odkroić i po prostu wyrzucić.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze