Najgorsza część kurczaka. Nie jedz! Tu gromadzą się pasożyty
Mięsem najczęściej trafiającym na nasze talerze bez wątpienia jest kurczak. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 30 kg. Można go przygotować na wiele sposobów, a każdy znajdzie swoją ulubioną część. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie powinniśmy spożywać.
1. Bakterie i pasożyty w mięsie z kurczaka
Kurczak to wszechstronne mięso, a do tego jest stosunkowo niedrogie. Jedni wolą piersi od udek, a inni z zapałem pałaszują skrzydełka. Miłośników podrobów również nie brakuje, ale nie po wszystkie części kurczaka powinniśmy sięgać.
Jedną z nich są kurze płuca, w których pełno jest bakterii i pasożytów. Nawet obróbka termiczna nie pozwala na pozbycie się ich wszystkich, ponieważ niektóre z nich są niezwykle odporne nawet na wysokie temperatury.
Spożycie płuc kurczaka może doprowadzić do złego samopoczucia i nieprzyjemnych objawów. Nie zawsze wystąpi reakcja, niemniej jednak jest to zagrożenie, o którym warto pamiętać.
2. Pamiętaj o odpowiednich nawykach
Kolejną częścią kurczaka, której nie zaleca się spożywać, jest głowa. W tym miejscu mogą gromadzić się szkodliwe substancje po odfiltrowaniu, więc lepiej sobie odpuścić.
O ile po zjedzeniu jednej czy dwóch głów nic nam nie grozi, spożycie wielu z nich może sprawić, że szkodliwe substancje z mięsa przedostaną się do naszego organizmu i negatywnie wpłyną na zdrowie.
Warto też pamiętać o odpowiednich nawykach podczas gotowania w kuchni. Mięso powinno być odpowiednio oczyszczone i przygotowane, by pozbyć się pasożytów i bakterii, które mogą się w nim znajdować.
Najgiorszą częścią kurczaka jest tzw. gąska (ogon) - tędy ptaki wydalają. Niestety tu gromadzi się najwięcej pasożytów. Dlatego lepiej ją odkroić i po prostu wyrzucić.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl