Najgorsza herbata. Zwiększa ryzyko raka płuc, żołądka, jelit, trzustki, wątroby
Herbata jest jednym z najczęściej konsumowanych napojów na całym globie. Jej prozdrowotne właściwości są niezaprzeczalne i często podkreślane. Jak się okazuje jednak, nadmiar niektórych rodzajów herbaty może przynieść poważne konsekwencje zdrowotne. Sprawdź, które napoje mogą być potencjalnie szkodliwe.
W tym artykule:
Uwaga na temperaturę
Yerba mate to napój, który jest często wybierany przez osoby poszukujące naturalnego sposobu na zwiększenie swojej energii i pobudzenie organizmu do działania. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, osoby, które powinny zachować ostrożność przy spożywaniu tego napoju, to przede wszystkim kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego.
Jednak to niejedyne zagrożenia związane z piciem yerba mate. W czasopiśmie "Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention" opublikowano wyniki badań, które sugerują, że nadmierne spożywanie tego napoju może zwiększać ryzyko rozwoju różnych typów raka, w tym raka płuc, żołądka, jelit, trzustki i wątroby. Powodem tego jest obecność wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które są uważane przez naukowców za potencjalnie kancerogenne.
Należy również zwrócić uwagę na temperaturę, w jakiej spożywamy herbatę. Według badań naukowych, picie napojów o temperaturze przekraczającej 65 stopni Celsjusza może zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Na jakie rodzaje herbaty uważać?
Kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu herbaty. Zielona herbata, mimo że jest cennym źródłem związków przeciwzapalnych i antynowotworowych, może być szkodliwa w nadmiarze. Nadmierna ilość polifenoli może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
- Picie zielonej herbaty i dostarczanie nadmiernej ilości antyoksydantów może powodować przedwczesne zamknięcie przewodu tętniczego u płodu, co z kolei prowadzi do rozwoju wad serca i nadciśnienia płucnego – ostrzegała w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie Marzena Rojek-Ledwoch, dietetyk kliniczny.
Osoby cierpiące na anemię i dnę moczanową powinny unikać spożywania dużej ilości czarnej herbaty. Zawarte w niej szczawiany mogą zaburzać prawidłowe wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza.
Eksperci radzą również ostrożność przy spożywaniu herbatek ziołowych. Przed rozpoczęciem kuracji ziołowej, zawsze warto skonsultować się z lekarzem. Niektóre zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami, co może nasilać lub osłabiać ich działanie, co stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.