Trwa ładowanie...

Najgorsza zakąska do kieliszka. Cios dla wątroby, trzustki, jelit

 Karolina Rozmus
04.05.2023 14:47
Unikaj takich połączeń. Organizm nie poradzi sobie z metabolizowaniem alkoholu
Unikaj takich połączeń. Organizm nie poradzi sobie z metabolizowaniem alkoholu (Pixabay)

Coraz cieplejsze dni zachęcają do dłuższych pobytów w plenerze – grill w przydomowym ogródku, piknik w parku czy na leśnej polanie. A jak dobre jedzenie i relaks, to obowiązkowo puszka piwa czy lampka wina. Niekiedy to połączenie może być wyjątkowo niefortunne.

spis treści

1. Tłusty posiłek ochroni przed kacem? Niezupełnie

Nic tak dobrze nie smakuje, jak kufel zimnego piwa do kiełbasy z grilla, z kolei kolorowe drinki w nadmiarze pobudzają apetyt i zachęcają, by skusić się na przekąskę lub posiłek.

Wiele osób jest też przekonanych, że w trakcie suto zakrapianej imprezy dla naszego układu trawiennego nie ma nic lepszego niż porządny, tłusty posiłek, który ma osłonić żołądek, zwiększyć tolerancję na alkohol i zarazem zmniejszyć skutki kaca.

Zobacz film: "Pijesz dużo alkoholu? Zobacz co dzieje się z twoim sercem"
Tłuste jedzenie osłania żołądek przed działaniem alkoholu? Niezupełnie
Tłuste jedzenie osłania żołądek przed działaniem alkoholu? Niezupełnie (Pixabay)

Nic bardziej mylnego. Alkohol zmniejsza zdolność do metabolizowania tłuszczu. Dodatkowo jest wysokokaloryczny, więc jeśli przesadzimy z ilością trunków, organizm, zamiast spalać, zacznie magazynować wszystko, co trafia do naszych ust pod postacią tkanki tłuszczowej. Niektóre produkty spożywcze będą też ciosem dla naszego żołądka, wątroby i trzustki.

2. Tych produktów nie łącz z alkoholem

Z jakich połączeń nasz układ pokarmowy, a w szczególności wątroba, będą niezadowolone?

Są to przede wszystkim:

  • słone przekąski – chipsy, solone orzeszki, precle i paluszki – mają niską wartość odżywczą, a w połączeniu z alkoholem tworzą prawdziwą bombę kaloryczną; dodatkowo są bogatym źródłem sodu, który sprzyja odwodnieniu organizmu i sprawia, że następnego dnia kac będzie jeszcze bardziej dotkliwy,
  • potrawy z grilla – smażone, nierzadko przypalone ciężkostrawne potrawy z grilla obciążają zarówno wątrobę jak i trzustkę, przez co organizm może gorzej sobie radzić z rozłożeniem i pozbyciem się alkoholu,
  • tłuste, czerwone mięsa – za metabolizowanie zarówno tłuszczu, jak i alkoholu odpowiada wątroba; dodatkowo czerwone mięso i alkohol należą do uznanych przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) za czynniki rakotwórcze,
  • pieczywo na zakwasie i pieczywo czosnkowe – niezależnie od rodzaju pieczywa jego nadmiar podczas zakrapianej imprezy może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy; obecność drożdży, a w przypadku wyrobów piekarniczych z marketu – także ilość szkodliwych dodatków może powodować wzdęcia i niestrawność,
  • pikantne potrawy i dodatki – ostre przekąski, pikantna musztarda do kiełbasy z grilla w połączeniu z alkoholem opóźniają proces opróżniania żołądka i mogą sprzyjać refluksowi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze