Trwa ładowanie...

Sprawca udarów mózgu. Najgorsza zupa, "zapychacz" żołądka

Avatar placeholder
22.06.2024 15:02
Przepis na miażdżycę, udar i nadciśnienie. Polacy zajadają się bez opamiętania
Przepis na miażdżycę, udar i nadciśnienie. Polacy zajadają się bez opamiętania (Getty Images)

Mają intensywny smak i aromat, a do tego są tanie i gotowe w pięć minut. Polacy uwielbiają dania instant, potocznie zwane "zupkami chińskimi". Niestety badania nie pozostawiają złudzeń: ich spożywanie to gwarancja krótszego życia.

spis treści

1. Azjatycki przysmak sprawcą udarów mózgu

Jedno badanie z ostatnich lat opublikowane na łamach "Nutrition Journal" wykazało korelację między częstością występowania restauracji serwującymi ramen, rodzaj japońskiej zupy z makaronem, a większą liczbą udarów mózgu. Badacze odkryli, że w rejonach, gdzie królują takie restauracje, występuje "wysoka śmiertelność z powodu udarów". Powód? Prawdopodobnie nadmierna ilość sodu w diecie. To też jeden z głównych składników wszystkich dań typu instant: zup i makaronów w sosie.

Pochodzą one z kuchni azjatyckiej, ale Polacy także je pokochali już w latach 90. ubiegłego wieku. Są niezwykle proste w przygotowaniu - wystarczy zalać je wrzątkiem, a w ciągu kilku chwil możemy cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem. Niestety, mimo iż są wygodne, dania instant są również niezdrowe - pełnią jedynie rolę "zapychacza" żołądka.

Zobacz film: "Przez tydzień jadła tylko fast food"

Co więcej, jedna zupka w proszku może zawierać więcej soli niż średnie opakowanie chipsów. Poza nadmierną ilością soli i glutaminianu sodu dania instant są też źródłem rafinowanej mąki pszennej, fosforanów i węglanu potasu, kilkunastu wzmacniaczy smaku, substancji konserwujących i polepszających. Aby zapewnić długą datę przydatności produktu, producenci dodają do nich szereg składników takich jak:

  • tłuszcz palmowy,
  • skrobię modyfikowaną,
  • wzmacniacze smaku,
  • olej rzepakowy,
  • cukier.

2. Nie tylko udar. Sprawcy cukrzycy, otyłości i miażycy

Osoby, które regularnie sięgają po tego typu dania, są bardziej narażone na rozwój nadciśnienia, nadwagi, otyłości, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby czy próchnicy. Dodatkowo sztuczne składniki zawarte w tych produktach mogą powodować zatrzymywanie się wody w organizmie, co prowadzi do obrzęków.

To nie koniec złych wieści dla fanów dań instant. Badania przeprowadzone przez stowarzyszenie TEDx Manhattan wykazały, że proces trawienia zupy w proszku trwa znacznie dłużej niż strawienie tradycyjnego rosołu z makaronem. W eksperymencie uczestniczyła osoba, która po spożyciu zupy zażyła specjalne kapsułki monitorujące proces trawienia. Okazało się, że nawet po dwóch godzinach organizm nie był w stanie uporać się z zupą instant. W związku z tym, dietetycy na całym świecie ostrzegają, że zupy w proszku powinny na stałe zniknąć z naszego jadłospisu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze