Najgorsze dla jelit i żołądka. Gastrolog: Wzdęcia gwarantowane
Gazy, uczucie przelewania i pełności to powszechne problemy, który pojawia się po posiłku. Gastrolog przyznaje, że przyczyn nieprzyjemnych dolegliwości może być wiele, są jednak takie produkty, które szczególnie sprzyjają wzdęciom.
1. Kiedy wzdęcia wskazują na chorobę?
Niekiedy wzdęcia są sygnałem alarmowym organizmu. Gdy mają charakter nieprzemijający i są wyjątkowo uporczywe, mogą wskazywać na alergie pokarmowe, celiakię, a nawet infekcję pasożytniczą, lambliozę.
Wzdęcia mogą pojawiać się również w przebiegu:
- choroby Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG),
- zespołu jelita drażliwego (IBS),
- raka jelita grubego,
- marskości wątroby.
Najczęściej jednak mają związek ze zbyt szybkim, pospiesznym jedzeniem lub posiłkami zbyt obfitymi. Mogą się pojawiać wskutek połykania powietrza w czasie picia napojów gazowanych, a nawet żucia gumy.
2. Mogą powodować wzdęcia. Na te produkty uważaj
Są także produkty, które szczególnie sprzyjają sensacjom układu pokarmowego. Dr Jacqueline Wolf z Harvard Medical School, gastroenterolog oraz współzałożycielka Foodicine Health, organizacji non-profit zajmującej się edukacją żywieniową, przyznaje, że aż jedna na dziesięć osób doświadcza wzdęć po posiłku.
W rozmowie z CNBC lekarka wymienia siedem szczególnie newralgicznych grup produktów, które generują wzdęcia.
2.1. Dosładzana żywność
Dr Wolf tłumaczy, że to nie tylko słodycze, ale każdy rodzaj produktu, do którego dodawane są tzw. wolne cukry. To mogą być dostępne na sklepowej półce keczupy i inne sosy, chleb i wypieki cukiernicze, napoje gazowane dosładzane cukrem czy słodkie jogurty i desery mleczne.
Gastrolog zwraca uwagę, że nawet 50 proc. populacji może mieć nietolerancję fruktozy, czego skutkiem są nieprzyjemne dolegliwości. Fruktoza jest głównym składnikiem soków owocowych, ale też występuje w syropie glukozowo-fruktozowym, najbardziej powszechnym zamienniku cukru w produktach przetworzonych.
2.2. Owoce
Każdy owoc zawiera fruktozę, ale jak wskazuje ekspertka, niektóre są wyjątkowo bogatym źródłem, przez co istnieje znacznie większe prawdopodobieństwo, że będą się przyczyniać do wzdęć.
To m.in.:
- winogrona i rodzynki,
- dojrzałe banany,
- nektarynki,
- śliwki.
2.3. Warzywa zawierające fruktany i galaktany
Fruktany to polimery D-fruktozy, galaktany z kolei to związki pokrewne połączeniom pektynowym. Należą do węglowodanów, które mogą fermentować w jelitach i znajdują się w warzywach kapustnych, porach, cebuli i czosnku, a także nasionach roślin strączkowych.
2.4. Mleko i produkty mleczne
Dr Wolf zwraca uwagę, że nietolerancja laktozy może dotykać niemal 70 proc. społeczeństwa. To właśnie ten cukier mleczny powoduje uczucie pełności i wrażenie przelewania w jelitach.
2.5. Słodziki
A konkretne poliole, w grupie których znajdują się: sorbitol, izomalt, laktitol i erytrytol. U niektórych osób, których jelita nie radzą sobie z rozłożeniem polioli, mogą powodować przykre objawy.
2.6. Ziarna
Nie tylko są problematyczne dla osób z celiakią, ale także nietolerancją glutenu. Ziarna jak pszenica, ale też jęczmień czy żyto mogą być niewskazane w diecie osób z nadwrażliwością na gluten, a także tych, które nie najlepiej radzą sobie z dużą ilością błonnika.
2.7. Fermentowane produkty
Jogurty, kimchi, kiszonki to prawdziwe superfood, które wzmacnia mikrobiom jelitowy. Jednak dr Wolf wskazuje, że mogą być ciężkostrawne i u niektórych osób powodować przykre dolegliwości.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl