Najgorszy rodzaj ryb. Prosta droga do udaru i zawału

Ryby to niemal obowiązkowy składnik zdrowej diety, ale są pewne wyjątki. Kluczowa jest ich obróbka. W niektórych przypadkach możemy sobie poważnie zaszkodzić i zwiększyć ryzyko nadciśnienia. Kiedy tak się dzieje?

Jesz te ryby? Uważaj, narażasz się na chorobyJesz te ryby? Uważaj, narażasz się na choroby
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Ryby też mogą szkodzić

Regularne jedzenie ryb jest bardzo korzystne dla zdrowia. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 chronią serce i mózg.

Kluczowe jest jednak to, jak je przygotujemy. Nie każda obróbka jest bezpieczna i w niektórych przypadkach może się przyczynić do nadciśnienia tętniczego. To z kolei zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

By się przed tym chronić, warto unikać suszonych i wędzonych ryb, które mają dużą zawartość soli.

Wędzone ryby zawierają dużo soli
Wędzone ryby zawierają dużo soli © Getty Images

Farmaceuta Abbas Kanani z Chemist Click Online Pharmacy ostrzega, że ostrożne powinny być szczególnie osoby, które już mają problem z wysokim ciśnieniem.

"Osoby z wysokim ciśnieniem powinny ograniczyć ich ilość ze względu na wysoką zawartość sodu. Organizm zatrzymuje wodę, gdy jemy sól, a dodatkowa woda we krwi obciąża ściany naczyń krwionośnych, podnosząc ciśnienie" - zaznacza farmaceuta cytowany przez express.co.uk.

Z tych ryb zrezygnuj

Dlatego kontrolowanie poziomu spożywanej codziennie soli jest kluczowe. Eksperci z Blood Pressure UK zalecają, by sprawdzać etykiety kupowanych produktów i unikać tych, które mają wysoką zawartość soli (1,5 grama lub więcej na 100 gramów żywności).

Podkreślają, że suszone ryby są szczególnie bogate w sól, więc należy szukać zdrowszej alternatywy. Nie będą nią jednak wędzone ryby, które także dostarczają sodu w nadmiernych ilościach.

"Pół opakowania często dostarcza około 1,5 grama soli, co stanowi już jedną czwartą maksymalnego zalecanego spożycia przez osobę dorosłą" - wskazuje dietetyk Sheena Bhageerutty.

Dodaje, że warto zamienić je na produkty z niższą zawartością soli, takie jak świeże ryby lub ryby w puszkach.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka