Trwa ładowanie...

Najgorszy wybór na śniadanie. Onkolog ostrzega, sprzyjają rakowi

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 03.11.2023 13:33
Najgorsze na śniadanie. Mogą prowadzić do raka
Najgorsze na śniadanie. Mogą prowadzić do raka (Getty Images)

Choć tosty to jedno z najpopularniejszych śniadań, dla zdrowia może być bardzo groźne. Popełniając pozornie niewinne błędy, zwiększamy ryzyko raka. Z jakich tostów lepiej zrezygnować?

spis treści

1. Tosty mogą zwiększać ryzyko raka

Styl życia, w tym nawyki żywieniowe mają kluczowe znacznie dla ryzyka nowotworu. Przyczynia się do tego mało zróżnicowana dieta oparta na przetworzonym jedzeniu.

Onkolog prof. Robert Thomas, który prowadzi badania nad wpływem stylu życia na zdrowie i ryzyko poważnych chorób, ostrzega, by uważać na jeden produkt. Chodzi o tosty, które są jednym z najczęstszych śniadaniowych wyborów.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
Przypalone tosty mogą przyczyniać się do raka
Przypalone tosty mogą przyczyniać się do raka (Getty Images)

Niestety wiele osób przygotowując takie śniadanie, popełnia zasadniczy błąd, który może poważnie odbić się na zdrowiu. Okazuje się, że jedzenie przypalonych tostów, zwłaszcza jeśli robimy to regularnie, może zwiększyć ryzyko raka.

"Dzieje się tak, ponieważ grillowanie lub pieczenie produktów skrobiowych, takich jak chleb, w wysokich temperaturach powoduje wytwarzanie toksycznych związków zwanych akrylamidami, które mogą uszkodzić DNA i z czasem znacznie obciążyć układ odpornościowy" - tłumaczył prof. Thomas cytowany przez "The Mirror".

Dodał, że im ciemniejsze są przypalone miejsca, tym więcej jest tam akryloamidów.

2. Dodatki do tostów też szkodzą

Zaszkodzić może jednak nie tylko sposób przygotowania tostów, ale również to, co z czym je zjadamy.

Wiele osób smaruje tosty dżemem. Tymczasem prof. Thomas ostrzega, że to bomba cukru, co także może zwiększać ryzyko nowotworów.

Naukowcy z Chin i USA wyliczyli niedawno, że przesadzanie z cukrem wywołuje aż 45 skutków dla zdrowia, w tym choroby serca, cukrzycę, depresję i nowotwory. Przegląd dowodów na te fatalne powiązania został opublikowany na łamach "The BMJ". Przyczynia się do rozwoju siedem rodzajów raka, w tym nowotworów trzustki, piersi i prostaty.

- Cukier ma najsilniejsze działanie prozapalne spośród wszystkich składników obecnych w produktach spożywczych. Wywołane nadmiarem glukozy stany zapalne zaburzają między innymi gospodarkę hormonalną czy węglowodanową i pracę wielu narządów. Stąd już tylko krok do poważnych problemów zdrowotnych: cukrzycy, chorób układu krążenia czy nowotworów - ostrzegała też w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Dlatego prof. Thomas radzi, by zrezygnować ze słodkich dodatków i zastąpić je np. awokado, które jest nie tylko smaczne i sycące, ale zawiera też zdrowe tłuszcze.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze