Najgorszy produkt dla mózgu. "Szkodliwe zmiany mogą być nieodwracalne"
Myśląc o kondycji, często skupiamy się na jej fizycznym aspekcie. Nie powinniśmy jednak zapominać o sprawności umysłowej, która również wymaga dbania i wprowadzenia odpowiednich nawyków.
W tym artykule:
Najgorszy dla mózgu
Dobra kondycja mózgu pozwala nam nie tylko zachować zdolności poznawcze na dłużej, ale także cieszyć się doskonałą pamięcią oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób neurodegeneracyjnych.
Wiele z naszych codziennych nawyków ma niszczycielski wpływ na umysł, w tym dieta. Odpowiedni jadłospis jest kluczowy zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i umysłowego. Z jakich produktów powinniśmy więc zrezygnować?
Listę otwiera alkohol. Dr Bartek Kulczyński podkreśla, że nadużywanie mocnych trunków uszkadza mózg i prowadzi do atrofii. Oznacza to, że alkohol powoduje zmniejszenie objętości obszarów, które odpowiadają za pamięć i funkcje poznawcze.
Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców
- Co więcej, te szkodliwe zmiany niejednokrotnie mogą być nieodwracalne. (...) Poza tym częste sięganie po alkohol powoduje spadek tiaminy, czyli witaminy B1, a jak powszechnie wiadomo, niedobór tej witaminy powoduje pogorszenie nastroju, zaburzenia koncentracji i utratę pamięci krótkotrwałej - wyjaśnia dietetyk.
Cukier wiele ma imion
Wśród produktów spożywczych, które negatywnie wpływają na naszą kondycję umysłową, dr Kulczyński wymienia cukier. Nadmiar tego składnika w diecie przyczynia się do pogorszenia pamięci i rozwoju demencji.
Cukier jednak występuje pod wieloma różnymi nazwami, często też znajduje się w produktach, których byśmy o to nie posądzali. Warto więc uważnie czytać etykiety podczas zakupów.
Dietetyk zwraca też uwagę na sztuczne substancje słodzące, jak aspartam, surkaloza, sacharyna, acesulfam K oraz cyklaminian. Badania wykazały, że słodziki aż trzykrotnie zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Po taką żywność nie sięgaj
W trosce o zdrowie mózgu, ekspert radzi też zrezygnować z produktów wysokoprzetworzonych. Taka żywność sprzyja demencji, a badania pokazują, że ryzyko wzrasta aż o 44 proc.
Wszystko dlatego, że to żywność praktycznie pozbawiona składników odżywczych, a do tego cechuje ją wysoka kaloryczność. Ponadto często napakowana jest szkodliwymi substancjami.
- Cukier i oczyszczone węglowodany, jak również sztuczne dodatki do żywności, tłuszcze trans, duże ilości tłuszczów nasyconych, a do tego produkty te bardzo często są sprzedawane w opakowaniach zwierających toksyczne związki typu bisfenol A - wymienia dr Kulczyński.
Zwróć uwagę na nawyki
W codziennej diecie należy też unikać nadmiaru soli. Zbyt duże spożycie sodu wiąże się z trzy razy wyższym ryzykiem demencji, zaburzeń poznawczych i problemów z pamięcią. Potwierdzają to liczne badania.
- Niekorzystne jest też stosowanie diety wysokokalorycznej, mówiąc wprost, mam tu na myśli przejadanie się. Wzrost masy ciała i powiązana z nim nadwaga oraz otyłość są ważnymi czynnikami ryzyka demencji i ogólnie pogorszenia pamięci - podkreśla dietetyk.
Listę zamykają szkodliwe substancje, które znajdują się w opakowaniach, ale mogą przedostać się do żywności - aluminium i ftalany. Wykazują one działanie neurotoksyczne i negatywnie wpływają na układ nerwowy, warto więc zwracać uwagę na sposób przechowywania żywności.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- youtube
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.