Rodzaje alkoholi - wysokoprocentowe, średnioprocentowe i niskoprocentowe rodzaje alkoholi

Alkohole dzielą się w zależności od mocy konkretnego trunku i jego wpływu na organizm. W Polsce napój alkoholowy zgodnie z definicją zawiera ponad 0,5 proc. alkoholu etylowego. Najpopularniejszy podział rozróżnia alkohole na wysoko-, średnio- i niskoprocentowe. Jakie są rodzaje alkoholi?

Istnieją wysokoprocentowe, średnioprocentowe i niskoprocentowe rodzaje alkoholi.Istnieją wysokoprocentowe, średnioprocentowe i niskoprocentowe rodzaje alkoholi.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Wysokoprocentowe napoje alkoholowe

  • absynt - alkohol otrzymywany w procesie destylacji ziół i liści piołunu, z dodatkiem anyżu i kopru włoskiego,
  • arak - azjatycki, anyżowy napój alkoholowy o zawartości alkoholu od 40 do 80%,
  • armagnac - poddane destylacji białe wino o szorstkim i wyraźnym smaku,
  • bimber (samogon) - wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach domowych z zacieru zbożowego lub ziemniaczanego,
  • burbon - amerykańska whiskey wytwarzana z kukurydzy i zbóż,
  • calvados - alkohol produkowany z jabłek o zawartości alkoholu ok. 40%,
  • gin - wódka aromatyzowana jagodami jałowca, przyprawami i ziołami,
  • genever - gęsty gin otrzymywany z melasy i szyszkojagód jałowca pospolitego,
  • grappa - alkohol pochodzący z Włoch, produkowany z resztek po produkcji wina (skórek, gałązek i pestek),
  • koniak - szlachetny trunek otrzymywany z białych winogron, zbieranych na przełomie września i października,
  • rakija - ciężki napój alkoholowy o mocy od 40 do 70%, produkowany z fermentowanych owoców,
  • brandy - destylowany napój z wina lub innych soków owocowych,
  • likiery - ajerkoniak (jajeczny), alasz (kminkowy), amaretto (migdałowy), malibu (kokosowy), anyżówka, echt stonsdorfer i goldwasser (likiery ziołowe), sambuca (likier anyżkowo-owocowo-ziołowy),
  • nalewki - wiśniówka, malinówka, dereniówka, cytrynówka, orzechówka, nalewka z mirabelek, nalewka miętowa,
  • ratafia - słodka nalewka owocowa produkowana od wiosny do wczesnej jesieni,
  • rum - mocny napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy,
  • rumtopf - owoce w rumie, otrzymywane zgodnie z bawarską recepturą,
  • śliwowica - ok. 70% napój alkoholowy ze śliwek węgierek,
  • tequila - meksykański napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z agawy,
  • whisky - napój alkoholowy otrzymywany w procesie destylacji zacieru zbożowego,
  • wódka - napój, składający się ze spirytusu rektyfikowanego wymieszanego z wodą,
  • siwucha - aromatyzowana polska wódka na bazie owoców,
  • schnapps - trunek wytwarzany z owoców, ziemniaków, zbóż lub korzeni,
  • pálinka - owocowa brandy lub wódka o zawartości alkoholu od 35 do 70%,
  • żubrówka - aromatyzowana wódka na bazie żyta.

Średnioprocentowe i niskoprocentowe napoje alkoholowe

  • wino - napój otrzymywany na skutek fermentacji moszczu winogronowego,
  • sherry - hiszpańskie białe wino o mocy 15-22% z białych winogron,
  • sangria - hiszpański napój alkoholowy z wina z dodatkiem owoców, soku owocowego i lodu,
  • wermut - wino aromatyzowane piołunem, kolendrą, szałwią i gałką muszkatołową,
  • wino musujące - wino o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla,
  • szampan - rodzaj wina musującego kojarzonego ze świętowaniem,
  • cava - hiszpańskie wino musujące produkowane metodą szampańską,
  • cydr - przefermentowany sok z dojrzałych jabłek,
  • colonche - meksykański napój alkoholowy z soku z gotowanych owoców i niektórych jadalnych kaktusów,
  • sake - 14-20% napój kultury japońskiej, produkowany ze sfermentowanego ryżu,
  • kumys - mleczny napój alkoholowy otrzymywany na skutek fermentacji cukru mlecznego,
  • piwo - napój wytwarzany przez warzenie i fermentację ziaren zbóż,
  • porter - ciemne, mocne piwo pochodzące z Anglii,
  • podpiwek - słodkawy napój o ciemnej barwie z bardzo niską zawartością alkoholu,
  • miód pitny - alkohol otrzymywany w procesie fermentacji brzeczki miodu pszczelego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka