Trwa ładowanie...

Najgorszy wybór. Posiłek, który odbiera 36 minut życia

 Karolina Rozmus
27.01.2024 09:08
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała mięso przetworzone do grupy produktów rakotwórczych
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała mięso przetworzone do grupy produktów rakotwórczych (Getty Images)

Wysokoprzetworzona żywność zwiększa ryzyko otyłości, zaburzeń lipidowych, sprzyja miażdżycy i rakowi, może prowadzić do udaru czy zawału. Boczek, hamburgery, hot dogi - ile życia nam zabierają i która z tych potraw jest najbardziej szkodliwa?

spis treści

1. Znamy listę najbardziej szkodliwych produktów

Amerykańscy badacze, którzy opracowali indeks zdrowego żywienia, dowiedli, że każdy kęs może skracać lub wydłużać życie. Eksperci z Uniwersytetu Michigan obliczyli, że porcja orzechów może wydłużać życie o niemal 26 minut, jeden banan o 13 minut, a amerykański przysmak - kanapka z dżemem i masłem orzechowym aż 30 minut. O ponad 13 minut wydłuża życie porcja pieczonego łososia, pomidory niemal o cztery minuty, a awokado, choć uchodzi za superfood, wydłuża życie o zaledwie półtorej minuty.

Żywność wysokoprzetworzona skraca życie
Żywność wysokoprzetworzona skraca życie (Pixabay)
Zobacz film: "Zrezygnowała z fast foodów i schudła 100 kg"

Dodatkowo naukowcy orzekli, że można wydłużyć życie o 48 minut, zamieniając czerwone mięso i żywność wysokoprzetworzoną na produkty roślinne. Wystarczy zmniejszyć spożycie niezdrowej żywności o dziesięć procent.

Naukowcy, których wyniki ekspertyzy ukazały się na łamach "Nature", pod lupę wzięli łącznie sześć tysięcy różnych posiłków, przekąsek i napojów. Wśród nich znalazł się boczek, który według naukowców skraca życie o sześć minut. Jak to możliwe? Szereg badań dowodzi, że czerwone, zwłaszcza przetworzone mięso sprzyja rakowi żołądka oraz rakowi jelita grubego, wpływa negatywnie na profil lipidowy i może zwiększać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC, International Agency for Research on Cancer) zaklasyfikowała mięso przetworzone do grupy produktów rakotwórczych, których spożycie należy ograniczać.

2. Najbardziej zabójcze jedzenie. Odbiera 36 minut z życia

Wysoko na liście produktów skracających życie znalazł się oczywiście fast food. Cheesburger zawiera nie tylko czerwone mięso oraz ser, bogate w kwasy tłuszczowe nasycone, ale także białe pieczywo. Badania wskazują, że dieta oparta na rafinowanych węglowodanach może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości, a także cukrzycy typu 2. Spożycie jednego cheeseburgera skraca życie o niemal dziewięć minut.

Gazowane napoje słodzone cukrem skracają życie o 12 minut. Z uwagi na wysoką zawartość cukru sprzyjają nadwadze i otyłości oraz zwiększają ryzyko cukrzycy czy próchnicy. To jednak nie wszystko, bo według analiz naukowców absolutnym rekordzistą jest hot dog. Parówka z bułką, keczupem i musztardą odbiera aż 36 minut życia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze