2 z 9Azotyn sodu (E 250) i azotan sodu (E 251)
Azotany to grupa związków chemicznych o silnych właściwościach utleniających. Pełnią one rolę substancji konserwującej, którą najczęściej stosuje się w przetwórstwie mięsa i serowarstwie (ograniczają namnażanie się bakterii).
Duża ich ilość znajduje się w wędlinach, peklowanym mięsie, parówkach i w kiełbasie.
Azotyny same w sobie nie są toksyczne. W przewodzie pokarmowym człowieka pod wpływem działania flory bakteryjnej ulegają jednak przemianom, w wyniku których powstają związki zagrażające zdrowiu.
A im większa ich ilość, tym wyższe ryzyko wytworzenia nitrozoamin, które wykazują działanie rakotwórcze.
Produkowane są one głównie w żołądku (czemu sprzyja niskie pH), skąd mogą wraz z krwią z łatwością przedostać się do innych narządów. Powodują uszkodzenia wątroby, owrzodzenia i krwawienia jelit, jak również działają drażniąco na błony śluzowe układu pokarmowego.
Przeczytaj również: W ten sposób sprawdzisz, czy czosnek pochodzi z Chin czy z Polski