Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Monika Papuga-Sobczak
Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności
1 z 9Cisi zabójcy
W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (również w tych, które serwujemy dzieciom).
Chemia używana do produkcji żywności ma za zadanie przedłużyć okres jej przydatności do spożycia, poprawić smak, wygląd i zapach. Trudno dzisiaj o produkty wolne od szkodliwych dodatków, bo nauczyliśmy się wybierać to, co ładne i estetyczne. Szkoda tylko, że na dłuższą metę szkodzi to naszemu zdrowiu.
Których dodatków do żywności należy unikać, i czy jest to w ogóle możliwe? W jakich produktach jest ich najwięcej? Poznaj listę cichych zabójców.
Przeczytaj również: Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jadł owsiankę?