Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Monika Papuga-Sobczak
5 z 9Fosforan sodu (E 339)
Fosforan sodu w przemyśle spożywczym pełni rolę emulgatorów, przeciwutleniaczy, stabilizatorów i regulatorów kwasowości. Znaleźć go można w wielu produktach: napojach typu cola, serach, wędlinach, mieszankach deserowych w proszku, pierogach, makaronach, lodach, konserwach.
Nadmiar fosforanów w organizmie człowieka jest niekorzystny. Niestety, w żywności jest ich coraz więcej.
Ma to negatywny wpływ na zęby i może przyczynić się do utraty wapnia z kości, co prowadzi do ich łamliwości i osteoporozy. Fosforany w nadmiarze przyczyniają się również do uszkodzenia nerek i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Przeczytaj również: Taki makaron nie jest bombą kaloryczną. Polecany nawet cukrzykom