4 z 9BHA i BHT
Butylowany hydroksyanizol (BHA) i butylowany hydroksytoluen (BHT) pełnią rolę konserwantów i przeciwutleniaczy. Znaleźć je można przede wszystkim w płatkach śniadaniowych, olejach roślinnych, chipsach i gumie do żucia. Dzięki nim zachowują one swój kolor, smak i świeżość.
BHA i BHT wykazują szkodliwe działanie na układ nerwowy. Spożywane w nadmiarze prowadzić mogą do zmiany zachowania. Nie pozostają obojętne również dla układu hormonalnego. Coraz głośniej mówi się ponadto o ich rakotwórczym działaniu.
Wiele krajów wprowadza zakaz stosowania BHT i BHA w produktach spożywczych, zezwalając jednak na ich użycie w przemyśle kosmetycznym, gdzie związki te robią zawrotną karierę. I w tym przypadku jednak nie pozostają obojętne dla zdrowia: u osób wrażliwych mogą wywołać pokrzywkę, świąd i zaczerwienienie.
Przeczytaj również: Najgorszy wybór na śniadanie. Większość z nas tak jada