7 z 9Oleje rafinowane i utwardzane
Obecnie w zdecydowanej większości produktów spożywczych olej jest rafinowany bądź utwardzany. Tak jest zdecydowanie taniej, ale czy zdrowiej? Niekoniecznie.
Olej utwardzany znaleźć można w ciastkach, chrupkach, krakersach, lodach i słodyczach. Jego dodatek sprawia, że produkty dłużej zachowują smak i świeżość.
Niezdrowe tłuszcze mogą powstać również w naszej kuchni. Dzieje się tak, gdy podgrzewamy lub smażymy żywność na oleju w bardzo wysokiej temperaturze.
Dla naszego zdrowia najgroźniejsze jednak wydają się być przemysłowe tłuszcze trans. Podwyższają one stężenie „złego” cholesterolu (LDL), którego nadmiar odkłada się w tętnicach, prowadząc do ich zwężenia. A to już tylko krok do zawału serca lub udaru mózgu.
Przypuszcza się ponadto, że tłuszcze tego rodzaju negatywnie wpływają również na kobiety w ciąży. Jeśli spożywają one duże ilości produktów w nie obfitujących, wówczas rośnie ryzyko wystąpienia nadciśnienia indukowanego ciążą i stanu przedrzucawkowego.
Utwardzone tłuszcze roślinne obniżają płodność mężczyzn.
Przeczytaj także: Kiszony owoc o słono-kwaśnym smaku. Oczyszcza krew, odkwasza organizm